Sky News и Bloomberg: Украјинце ће разочарати могућности америчких ловаца F-16

ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР ШОН БЕЛ: КИЈЕВ СА F-16 НЕЋЕ ДОБИТИ САВРЕМЕНЕ РАДАРЕ И АВИОНИКУ

* Амерички министар ваздухопловства Френк КЕНДАЛ: „F-16 се могу користити само за одбрану или у операцијама веома високог ризика. То значи да ће Украјинци можда морати да смање своја очекивања да ће им F-16 омогућити да успоставе надмоћ у ваздуху, обарајући крстареће ракете и најновије непријатељске авионе“

* Амерички војни пилот Ден ХЕМПТОН: Украјини је најпотребније пресретање руских крстарећих ракета. Али F-16 неће моћи да реше тај задатак. Постоји само кратак временски период између тренутка када радар открије крстарећу ракету и тренутка када она стиже до циља. Да би F-16 у томе успео, требало би да проведе превише драгоцених сати у лету кружећи у ишчекивању"

___________________________________________________

         ЛОВЦИ F-16, које Запад планира да испоручи Украјини прилично ће разочарати главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, који је тражио набавку тих летелица, рекао је у интервјуу Sky News војни аналитичар Шон Бел.

         Указао је да су Кијеву - да би створио противтежу Ваздушно-космичким снагама Русије – најпотребнији  савремени радари и авионика за откривање циљева у ваздуху. Али, по његовом мишљењу, мало је вероватно да ће Украјина добити најновије F-16 са таквим уређајима јер  су прескупи.

         Осим тога, наглашава Бел, Запад се плаши да ће се Москва домоћи тих његових технологија, па неће ризиковати.

         „Озбиљан ризик је да ће Кијев открити да су F-16 далеко од његових  очекивања“, закључио је Бел.

         Скептична је и америчка новинска агенција Bloomberg која је објавила да ловци F-16 не гарантују Украјини супериорност у ваздуху, јер ће ови авиони имати ракете мањег домета од модерне руске војне авијације.

         Навела је и ово указивање америчког министра ваздухопловства Френка Кендала: „F-16 се могу користити само за одбрану или у операцијама веома високог ризика. То значи да ће Украјинци можда морати да смање своја очекивања да ће им F-16 омогућити да успоставе надмоћ у ваздуху, обарајући крстареће ракете и најновије непријатељске авионе. Ти авиони ће Украјини пружити могућности које она тренутно нема“.

         Амерички војни пилот Ден Хемптон рекао је агенцији да је Украјини најпотребније пресретање руских крстарећих ракета. Али да F-16 неће моћи да реше тај задатак:

         „Постоји само кратак временски период између тренутка када радар открије крстарећу ракету и тренутка када она стиже до циља. Да би F-16 у томе успео, требало би да проведе превише драгоцених сати у лету кружећи у ишчекивању".

          Украјинско министарство одбране је саопштило да је Кијеву потребно 48 ловаца F-16 (четири ескадриле) да би победио Русију и повратио границе из 1991. године.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари