Седам земаља ЕУ спрема се за заједничку производњу беспилотних летелица

НАУЧНЕ И ИНДУСТРИЈСКЕ СНАГЕ УЈЕДИЊУЈУ НЕМАЧКА, ФРАНЦУСКА, ГРЧКА, ИТАЛИЈА, ХОЛАНДИЈА, ПОЉСКА И ШПАНИЈА

  • Имају намеру да надокнаде своје стратешко заостајање и да на „тржишту дронова“ конкуришу САД и Израелу

         СЕДАМ земаља Европске уније договориле су се да заједнички раде на производњи беспилотних летелица и да тако постану конкуренти САД и Израелу на том тржишту које се бурно развија последњих година.

         Намеру да ступе у клуб произвођача дронова саопштиле су: Немачка, Француска, Грчка, Италија, Холандија, Пољска и Шпанија.

         На састанку министара одбране земаља ЕУ у Бриселу, њихови представници су већ одобрили концепцију „европске генерације беспилотних летелица за наредних десет година“.

         „Уколико Европа планира да одржи своју стратешку одбрамбену способност и независност, земље ЕУ су дужне да обједине напоре у разради перспективних авио-технологија“ - изјавио је министар одбране Француске Жан-Ив Ле Дриан.

         Према његовим речима, већ је формирана специјална експертска комисија са задатком да „предложи будући пројекат“.

         Неколико земаља ЕУ тренутно користи израелске и америчке дронове.

         У јуну су се представници три водеће европске фирме које се баве производњом авиона - EADS, Dassault Aviation и Finmeccanica - такође договорили о заједничком раду на конструисању и производњи „напредних беспилотних летелица са увећаним способностима летења“.

         Немачки министар одбране Томас де Мезијер признао је да његова земља, као и остале чланице ЕУ, озбиљно заостаје на плану беспилотних летелица и нагласио да је Берлин тврдо решен да то заостајање елиминише. Притом је нагласио да ће Немачка у тој области посебно сарађивати са Француском ради „заједничке производње нове генерације беспилотних летелица“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари