Русија признала обарање свог старог сателита, али одбацила оптужбе САД да је угрозила МСС

ШОЈГУ: УНИШТИЛИ СМО СОВЈЕТСКИ САТЕЛИТ „ЦЕЛИНА-Д“ КОЈИ ЈЕНА ОРБИТИ ОД 1982.

* Министарство одбране Русије објавило компјутерску симулацију „догађаја“ са образложењем: „Видео снимак јасно показује да се објекти крећу у орбитама са различитим нагибима и у различитим равнима. Поред тога, МСС се налази 40-60 километара испод фрагмената уништене летелице .Ти фрагменти сателита ни једног тренутка нису представљали никакву претњу МСС“

* Навело је да су претходно слична тестирања у космосу већ изводиле Сједињене Државе, Кина и Индија. И прецизирало да су Американци 2008-ме антисателитском ракетом SM-3 оборили свој стари шпијунски сателит USA-193. На 246 километара висине. А да је Кина годину дана раније уништила свој ислужени сателит на 800 км висине

_________________________________________________________

       МИНИСТАРСТВО одбране Русије објавило је нове доказе који демантују оптужбе Стејт департмана и Пентагона да су руски ракеташи уништавањем старог совјетског сателита „Целина-Д“, који је годинама био ван сваке функције, угрозили Међународну свемирску станицу (МСС) у којој су астронаути/космонаути из обе земље. 

       Стручњаци Министарства одбране РФ, користећи софтвер за визуелизацију ситуације у свемиру, анализирали су и објавили видео снимак који симулира орбиту остатака обореног сателита.

       Притом је указало:

       „Видео снимак јасно показује да се објекти крећу у орбитама са различитим нагибима и у различитим равнима. Поред тога, МСС се налази 40-60 километара испод фрагмената уништене летелице .Ти фрагменти сателита ни једног тренутка нису представљали никакву претњу МСС“.

       Дан раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао да је Русија тестирала противсателитско оружје. Према његовим речима, то је у супротности са изјавама Москве о недопустивости размештања наоружања у космосу.

       Оптужбама се придружио и Пентагон који је такође навео да је МСС била угрожена.

       Министарство одбране РФ је те оптужбе назвало лицемерним, подсетивши да је америчка страна одбила предлоге Москве да се закључи међународни споразум о забрани држања наоружања у свемиру.

       Војни врх Русије је истовремено указао да саме САД активно развијају и не обавештавајући никога  тестирају у космосу своја најновија ударна оружја различитих типова, укључујући и најновије модификације беспилотног свемирског брода Х-37.

       Министар одбране РФ Сергеј Шојгу објаснио је, иначе, да је руска перспективна противсателитска ракета погодила управо „Целину-Д” која је на орбити још од 1982-ге.

       Руско министарство је посебно указало да су се Американци одлучили за демарш иако су поуздано знали да фрагменти „Целине-Д“ неће представљати никакву претњу ни за МСС  ни за било које друге „свемирске активности“.

       Навело је да су претходно слична тестирања у космосу већ изводиле Сједињене Државе, Кина и Индија.

SM-3

       Нагласило је да Пентагон развија и у космосу активно тестира своја ударно-борбена оружја различитих типова.

       САД су оптужиле Русију за тестирање антисателитског оружја које је резултирало са више од 1,5 хиљада великих крхотина и стотинама хиљада малих фрагмената који су се разлетели по свемиру“.

       Американци су 2008-ме антисателитском ракетом SM-3 оборили свој стари шпијунски сателит USA-193. На 246 километара висине.

       Антиракете SM-3 у стању су да пресрећу и интерконтиненталне балистичке ракете.

       Годину дана раније, Кина је уништила свој ислужени сателит на 800 км висине.

       Поводом америчких оптужби је познати московски војни стручњак Алексеј Леонков изјавио:

       «Па не седе у нашем Министарству одбране идиоти који би били у стању да обарају стари сателит на стотинак километара од МСС. Да се то заиста догодило, сви светски медији би трубили: Међународна станица је озбвиљно оштећена, хитно силази са орбите.“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари