Пентагон испоручио кијевској хунти до 1000 навођених пројектила Excalibur

ПЛУС: И 125 ЛАНСЕРА ЗА ЊИХ, А АУСТРАЛИЈА И КАНАДА ДОДАТНИХ 10 (6+4)

Excalibur

* То је скупо и озбиљно оружје - пројектил домета до 70 км који испаљује топовска артиљерија. Располаже ласерским системом за навођење у завршној фази лета ка циљу. Ако је Украјина добила око хиљаду тих пројектила, онда је то значајно повећање њене нападачке моћи

* Војни експерт Константин СИВКОВ: ПВО системи нису у стању да пресретну артиљеријске пројектиле. Међутим, наша војска успешно уништава лансере Excalibur – хаубице М777. Осим тога, Оружане снаге Русије имају на располагању артиљеријски пројектил Краснопољ, који је инфериорнији по домету - 25 км према 70 км, али прецизнији. Туче по циљу са одступањем од два до три метра. Зато са сигурношћу можемо рећи: ко нам дође са Excalibur-ом погинуће од Краснопоља“

________________________________________________________

       ПЕНТАГОН је Кијеву испоручио своје најпрецизније навођене ракете Excalibur, објавила је америчка новинска агенција Bloomberg, позивајући се на „буџетска документа која раније нису објављивана.“   

       Агенција указује да је војни врх САД већ наручио нову велику партију тих ракета за потребе Оружаних снага САД и закључује да се тиме попуњава рупа у америчким ракетним арсеналима. Другим речима: да су ракете већ прослеђене Кијеву.     

       Пентагон ће на наручену партију Excalibur-а потрошити 92 милиона долара из додатних средстава које је одобрио Конгрес., што значи – да толико вреде ракете отпремљене Украјини.

       Стављање кијевкој хунти на располагање ракета Excalibur потврдио је амерички онлајн-лист Politico.

       На тој даљини туку мимо мете до 10 метара.

       Пројектиле Excalibur  могу да испаљују америчке хаубице М777 калибра 155 мм.

       The Washington Post је обавио да ће Министарство одбране САД Украјини испоручити оружја у вредности од 675 милиона долара, укључујући пројектиле за вишецевне ракетне системе HIMARS.

       Московски војни експерт Константин Сивков је поводом нових потеза Пентагона рекао:

       „Русија успешно уништава лансере М777 за америчке високопрецизне пројектиле Excalibur. GPS

       То је пројектил домета до 70 км који испаљује топовска артиљерија. Располаже ласерским системом за навођење у завршној фази лета ка циљу. То је скупо и озбиљно оружје. Ако је Украјина добила око хиљаду тих пројектила, онда је то значајно повећање нападачке моћи Оружаних снага Украјине“.

Краснопољ

       Према његовим речима, ПВО системи нису у стању да пресретну Excalibur. ПВО не може да пресреће артиљеријске пројектиле. Међутим, ми се успешно носимо са таквим наоружањем. Наша војска лако може да уништи и саме лансере – хаубице М777, што у ствари и раде наше трупе“.

       Сивков посебно наглашава:

       „Оружане снаге Русије имају на располагању приближни аналог Excalibur-а - артиљеријски пројектил Краснопољ, који је инфериорнији по домету - 25 км према 70 км, али прецизнији. Туче по циљу са одступањем од два до три метра. Зато са сигурношћу можемо рећи: ко нам дође са Excalibur-ом погинуће од Краснопоља“.

       Један лансер кошта око 112 хиљада долара.

       Украјина је добила (или ће тек добити) 126 М777. Аустралија је најавила слање својих шест Кијеву, а Канада - четири.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари