Немачка иницирала формирање оружаних снага Европске уније

МИНИСТАРСКА ОДБРАНЕ УРСУЛА ФОН ДЕН ЛАЈЕН

ЗАТРАЖИЛА И „ЈАЧИ ЕВРОПСКИ ПРОФИЛ NATO“

Урсула фон дер Лајен

  • У говору у баварском граду Тутцингу нагласила: „За настанак паневропских оружаних снага предуслов је - да земље чланице ЕУ пренесу национални суверенитет у војној области на Унију. То је и неопходно и сврсисходно“

        НЕМАЧКА министарка одбране Урсула фон дер Лајен изјавила је да ће Европској унији у блиској будућности бити потребна сопствена армија.

        Нагласила је да ће паневропске оружане снаге ојачати „европску политику у сфери безбедности“ и позиције поводом криза сличних украјинској.

        У говору који је одржала у Политичком клубу Евангелистичке академије у баварском граду Тутцингу, Лајен је оценила да је за реализацију таквог пројекта потребно време и да се паневропске оружане снаге напросто не могу брзо формирати.

        Подсетивши да су се показали потпуно оправданим паневропски пројекти попут Шенгенског споразума и успостављања тржишта рада унутар целе ЕУ, Лајен је нагласила: „За настанак паневропских оружаних снага предуслов је - да земље чланице ЕУ пренесу национални суверенитет у војној области на Унију. То је и неопходно и сврсисходно“.

        Немачка министарка је оценила и да NATO „мора имати јачи европски профил“.

        Према њеним речима, „мултинационална сарадња у Европи - то је пут будућности“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари