Макрон даје Украјини ракете Scalp дугог домета; Песков: Само ће судбину кијевског режима учинити тежом

ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЕДНИК НЕ КРИЈЕ ДА ЖЕЛИ ДА КИЈЕВ ИЗВОДИ НАПАДЕ „У ДУБИНИ ТЕРИТОРИЈЕ“

* Портпарол Кремља Дмитриј ПЕСКОВ: Те ракете не могу да утичу на ток догађаја у оквиру специјалне војне операције. Могу само да учине тежом судбину кијевског режима

____________________________________________________________________

         ФРАНЦУСКА је донијела одлуку да преда Украјини ракете дугог домета као подршку украјинској офанзиви, саопштио је француски предсједник Емануел Макрон уочи почетка самита НАТО-а у Виљнусу.

         - Одлучио сам да повећам испоруке Украјини оружја и опреме, да им омогућим извођење напада у дубину територије. Истовремено, придржавамо се наше доктрине која има за циљ да омогући Украјини да брани своју територију - рекао је он.

         О којим тачно ракетама се ради, Макрон није навео. Међутим, британска новинска агенција Reuters тврди да ће то бити крстареће ракете Storm Shadow/SCALP које ће Кијев моћи да користи само унутар својих граница.

Навела је да ће Кијев добити око 50 тих ракета.

         То је заједничка конструкција француске фирме Matra и British Aerospace. Сада те ракете производи MBDA.

         Једна таква ракета кошта око два милиона  фунти.

         Домет извозне верзије је 250 километара, а унутар НАТО - и до 560 километара.

         Раније је министарка спољних послова Кетрин Колона најавила да ће Француска одобрити велики пакет финансијске помоћи Украјини.

         Одлука Француске да пошаље Украјини ракете дугог домета је погрешна и препуна последица по украјинску страну, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.

         Он је додао да остаје да се види о ком домету је реч.

         - Са наше тачке гледишта, то је погрешна одлука, препуна последица по украјинску страну јер ће нас то, наравно, приморати да предузмемо контрамере - рекао је Песков, преносе РИА Новости.

         Песков је рекао да одлука Париза неће утицати на ток "специјалне војне операције".

         - Још једном понављамо принципијелан приступ таквим одлукама: те одлуке не могу да утичу на ток догађаја у оквиру специјалне војне операције. Оне могу само да учине тежом судбину кијевског режима - додао је Песков.

         Москва је и претходно више пута наглашавала да пумпање Украјине западним оружјем само продужава конфронтацију.

          Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да су САД и НАТО директно укључени у сукоб, не само снабдевањем наоружања, већ и обуком особља за Оружане снаге Украјине на својој територији.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари