Лондон продавао војну опрему Сирији и Ирану

ГЛАВНИ КУПЦ​И БРИТАНСКОГ ОРУЖЈА СУ ИЗРАЕЛ, САУДИЈСКА АРАБИЈА И КИНА

  • Влада Дејвида Kамерона издала војним извозницима 62 лиценце за продају криптографксе опреме Ирану и три за испоруку хидрофона и делова за оклопна возила влади Сирије

         БРИТАНСКИ парламентарци и Amnesty International затражили су од званичног Лондона да учини транспарентним посао продаје оружја.

         Овакву реакцију изазвао је извештај специјалне комисије парламента Велике Британије. У том извештају се открива да је британска влада националним компанијама дала више од 3.000 лиценци за извоз робе војне и мешовите намене. А посланици су се заинтересовали како су се на списку 27 земаља увозника нашле и земље које је британско министарство спољних послова оптужило за груба кршења људских права. Између осталих, Сирија и Иран.  

         На основу података из парламентарног извештаја само је Велика Британија продала оружја у износу већем од 18 милијарди долара. Главни купци су били Израел, Саудијска Арабија и Кина.

         За испоруке у Русију, која се такође налази на црном списку британског министарства спољних послова, Лондон је издао 271 лиценцу.

         Само Северна Кореја и Јужни Судан нису били удостојени да потпишу уговоре.

         Међутим, британске власти су више пута изјављивале да неће дозволити испоруке оружја земљама где се оно може употребити за репресије против грађана или допринети наставку регионалних или унутрашњих конфликата.  

         „То је наравно лицемерје, али истовремено и норма: таква пракса постоји апсолутно код свих. Тим пре, на Западу, где су произвођачи оружја у основи приватне компаније које држава не контролише у толикој мери као што је то случај у Русији“ - оценио је шеф руског Савета за спољну о одбрамбену политику Фјодор Лукјанов.  

         Канцелар Немачке Ангела Меркел тражила је 2011. године  од извозника тенкова Leopard и друге војне опреме објашњење зашто су сарађивали са „недемократском“ Саудијском Арабијом чији су официри помогли Бахреину да угуши антивладин устанак.  

         У случају Велике Британије, међутим, осим откривених противречности између владиног извоза оружја и званичне политике у области људских права, британске парламентарце забринуло је највише нешто друго.

         Ради се о издавању 62 лиценце за продају криптографксе опреме Ирану и три за испоруку хидрофона и делова за војна оклопна возила влади Сирије.

         Званични Лондон још није дао никаква објашњења својим парламентарцима. Једино је прес-секретар премијера Дејвида Камерона изјавио да је контрола извоза оружја у Великој Британији једна од најстрожих у свету.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари