Le Figaro: Макрон спрема Француску за вођење већег рата

СПРЕМА СЕ ЗА ПРЕИСПИТИВАЊЕ СТРАТЕШКИХ АМБИЦИЈА ЗБОГ „РАЗАРАЊА СВЕТСКОГ ПОРЕТКА“

       ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон спрема се да представи нову доктрину националне стратегије, која подразумева припрему земље за могући рат, пише Le Figaro.

       Нова доктрина биће наставак документа усвојеног 2017. године и укључује десет стратешких циљева чијом реализацијом ће Француска штитити своје интересе.

       Између осталог, у предлогу документа постоји и став о ратној економији. При томе, нема говора се о „потпуној милитаризацији“.

       Али, наглашава се да ће Оружане снаге Француске морати да „отклоне слабости“, док би власти требало да „преиспитају своје стратешке амбиције кроз призму разарања светског поретка“.

       Садашњи модел француске војске подразумева учешће у експедиционим мисијама, али не и у сукобима високог интензитета. Нова доктрина претпоставља „потребне трансформације“ до 2030. године.

       У документу се наводе три кључна стуба који треба да Француској дају нове могућности: нуклеарно одвраћање, конвенционално наоружање и мобилизација друштва за „узајамну подршку“.

       Доктрина не указује на средства за постизање постављрних циљева.

       Le Figaro цитира речи једног од француских посланика који је документ назвао претерано амбициозним и није у складу са економским могугућностима земље.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари