Кијев као нову представио ракету коју је излагао на сајму у УАЕ још 2007

ТЕШКА 55 КИЛОГРАМА, ДУГАЧКА ДВА МЕТРА, А ДОМЕТ ЈОЈ ЈЕ 7,5 КИЛОМЕТАРА

        УКРАЈИНА је - на сајму „Оружје и безбедност- 2014“ који је отворен у Кијеву - представила своју прву потпуно домаћу ракету земља-земља и ваздух-земља.

        Новој ракети је дала име „Алта“, а саопштила је да има свој систем „самонавођења на циљ“ и да стационарну и мобилну оклопну технику може да „нишани“ и помоћу „ласерских зрака“.

        Ракета је тешка 55 килограма, дугачка два метра, а домет јој је 7,5 километара.

        Украјинци су на сајму изложили и „борбени модул Сармат“ са четири ракете домета пет километара. Њиме намерава да опрема оклопна борбена возила и мање бродове и патролне чамце.

        Руски војни експерт Игор Коротченко, главни уредник часописа „Национална одбране“, одмах је упозорио да Кијев за нову полушава да протури своју стару ракету.

         „То је чисти пиар. Кијев је ту ракету показао на војној изложби у Уједињеним Арапским Емиратима 2007. године, али досад нико није хтео да је купи, а украјинска армија за њу нема новац. А и да има - проблем би остао. Остала је готово без тенкова и хеликоптера који би могли да у свом наоружању имају ту ракету“.

        Коротченко је уверен да ће се украјинска војна индустрија - с обзиром на прекид кооперације са Русијом - врло брзо потпуно угасити.

        „Тај процес ћемо посматрати наредних месеци и година“ - уверен је Коротченко.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари