Иран наоружава Сирију

У ЈЕДНОЈ ПОШИЉЦИ НАВОДНО БИЛИ: АУТОМАТИ, МИТРАЉЕЗИ,

ЕКСПЛОЗИВ, ДЕТОНАТОРИ И ГРАНАТЕ КАЛИБРА 60 И 120 ММ

  • Запад чини све да отежа испоруке оружја, међутим то није лако. Кину, Пакистан и Русију ништа не спречава да наставе са реализацијом војних уговора које имају са Сиријом, пошто те земље не признају санкције које Брисел и Вашингтон уводе против званичног Дамаска

         СИРИЈА је главни прималац оружја из Ирана који се налази под ембаргом на увоз и извоз оружја, каже се у још увек необјављеном извештају експерата УН.

         Аутори извештаја своје закључке заснивају на три случаја у којима је Иран испоручивао партије оружја - једну Авганистану, а две у Сирији. Последља испорука оружја откривена је сасвим случајно када је у фебруару на сиријско-турској граници прегледана колона од четири камиона. У једном од њих откривени су аутомати, митраљези, експлозив, детонатори, као и гранате калибра 60 и 120 мм.

         - Иран испоручује Дамаску у првом реду стрељачко оружје и минобацаче - каже експерт ПИР Центра Вадим Козјуљин - Не треба искључити ни могућност испорука ракета типа скад са опремом.

         Оружје које производи Иран - у основи је совјетског порекла. До Иранских војних фабрика је доспело преко кинеских лиценци. Дакле: Кинези су копирали совјетско, а Иранци сад копирају кинеско, објашњава овај експерт.

         Већи део арсенала Иран испоручује Сирији бесплатно, као помоћ савезнику. То се не дешава први пут. Пре неколико година Техеран је спонзорисао Дамаск при куповини руских ловаца.

         Оружје се у Сирију углавном допрема морем. Бродски товар, по правилу иде под ознаком рударске опреме. То је већ стандардни, опробани метод, каже Козјуљин. Други начини допреме су проблематични обзиром да земље које се граниче са Сиријом, под притиском Запада, једна за другом одбијају да пропусте иранске „пошиљке” за режим Башара Асада.

         Запад чини све да отежа испоруке оружја, међутим то није лако. Кину, Пакистан и Русију ништа не спречава да наставе са реализацијом војних уговора које имају са Сиријом, пошто те земље не признају санкције које Брисел и Вашингтон уводе против званичног Дамаска.

         Запад посебно брине Русија која Сирији испоручује средстава за одбрану.

         „Ако већ опозиција добија оружје, онда не би било добро оставити сиријску владу без арсенала за одбрану” - сматра заменик министра иностраних послова Русије Генадиј Гатилов.

         Зато противницима легалне власти у Сирији остаје само да непосредно спречавају испоруке, затвараајући могуће маршруте, у исто време наоружавајући опозицију режиму Башара Асада.

         Опозиција не добија тек аутомате, већ и противтенковске вођене ракете. Формални главни снабдевачи су земље Персијског залива, али су оне углавном само транзитна станица за оружје које сиријским побуњеницима шаљу САД. О томе су веше пута јавно говорили како сиријски опозиционари, тако и западни медији.

         Интересантно је да процурела информација, из извештаја Савета Безбедности УН, тешко да може утицати на иранске испоруке оружја.

         - Да ће Асад добити оружје од савезника, то све заинтересоване стране знају - објашњава професор Института за оријенталистику РАН Владимир Сажин.

         - Нико не жели да додатно заоштрава односе са Ираном. Посебно сада када се разговара са Ираном у оквиру Међународне агенције за атомску енергију, чији је састанак заказан за 23. мај у оквиру „групе шест“.

         Иначе, Русија ће, по свему судећи, уложити вето на објављивање овог извештаја СБ УН.

         Москва је то већ једном учинила уз образложење да не жели да подгрева ситуацију.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари