Хоће ли Москва добити VBO о америчким антиракетама?

Обамина администрација спремна да попусти Русији поводом ПРО, али се противи комитет Конгреса за одбрану

  • Заменик државног секретара САД Елен Тошер наговестила да је Вашингтон спреман да Русима открије брзину коју антиракета може развити након што потроши сво гориво и податке који се у међународним документима означавају скраћеницом VBO, а довољни су противничкој страни да уништава антиракете
  • Тошер је изразила наду да ће управо ти подаци убедити Русе да америчке антиракете нису у стању да обарају руске балистичке ракете и да, самим тим, не представљају опасност по Русију и њен потенцијал нуклеарног одвраћања

          ЗАМЕНИК  државног секретара САД, Елен Тошер, изјавила је да су Вашингтон и Пентагон спремни да Русији ставе на располагање техничке податке о ракетама-пресретачима SM-3 на којима ће се базирати амерички антиракетни штит у Европи назван ЕвроПРО.

          У другој половини октобра, САД су руским експертима понудиле да присуствују тестирањима SM-3 и да посете базу америчке ратне авијације Peterson у Колорадо-Спрингсу у којој се налази штаб Обједињеног система аерокосмичке одбране САД. А Тошер је наводно изјавила да је Пентагон спреман да открије Москви `брзину коју антиракета може развити након што потроши сво гориво`.

          То су подаци који се у међународним документима означавају скраћеницом VBO, а довољни су противничкој страни да уништи ракету. Тошер је изразила наду да ће управо ти подаци убедити Русе да америчке антиракете нису у стању да обарају руске балистичке ракете и да, самим тим, не представљају опасност по Русију и њен потенцијал нуклеарног одвраћања.

          Наводно се предаји руским генералима VBO засад противи конгресни комитет за одбрану. Председник поткомитета за стратешко наоружање, Мајкл Тернер, изјавио је: «Комитет за одбрану учиниће све што може да присили обамину администрацију да одустане од намере да Русима преда тајне податке о ракетама које ће чинити противракетни штит».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари