Foreign Policy: Западне армије страхују да ће их помагање Украјини оставити без оружја

АНОНИМНИ ЗВАНИЧНИК НАТО: „САДА СУ СВИ ПРИЛИЧНО ЗАБРИНУТИ“

* Бивши шеф одељења у Пентагону Марк КАНСИЈАН: Плаше се и произвођачи оружја. Страхују да ће се рат завршити, да ће наруџбине престати, а њима остати фабрике које неће имати поруџбине“

__________________________________________________________

       ЗАПАДНЕ земље страхују да ће наставак испорука оружја Кијеву оставити њихове армије без неопходних залиха оружја, муниције и војне опреме, оценили су колумнисти Foreign Policy Џек Дач и Ејми Мекинон, позивајући се на анонимни извор из НАТО-а.

       „Сада су сви прилично забринути“, цитирали су тог званичника из алијансе.

       У НАТО-у су у току дискусије како да подрже чланице чије залихе падну испод нивоа потребног за испуњавање одбрамбених обавеза према Северноатлантском споразуму, посебно у ситуацији када је генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг најавио даљу помоћ Украјини – докле буде потребно.

       Утицајни амерички лист наводи и да се у Вашингтону такође разговара о томе да Бајденова администрација и савезници треба да се боље припреме и повећају производњу за војне потребе.

       "НАТО не планира да води ратове са суперинтензивном употребом артиљеријских система и великим бројем тенкова и испаљених артиљеријских граната. Заправо, никада нисмо били спремни за такву врсту рата", рекао је Фредерик Каган, виши сарадник у Америчком предузетничком институту.

       Амерички произвођачи наоружања, који сада имају повећане поруџбине, страхују да ће се сукоб у Украјини завршити пре него што реализују све поруџбине, а европски и не желе да повећавају производњу.

       "У суштини, они говоре, покажите нам новац унапред. Плаше се да ће се рат завршити, да ће наруџбине престати, а њима остати фабрике које неће имати поруџбине“ – изјавио је бивши шеф одељења у Пентагону Марк Кансијан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари