Болтон: Америка није у стању да се заштити од руских и кинеских ракета

РУСКИ „АВАНГАРД“ МОЖЕ ДА ЛЕТИ И 27 ПУТА БРЖЕ ОД ЗБУКА – 33.000 КМ НА САТ

Америчке противракетне

инсталације у Пољској

* Џон БОЛТОН, бивши саветник Доналда Трампа за националну безбеност: Противракетни одбрамбени систем САД створен је да заштити од мањег броја ракета „одметничких држава“, пре свега Северне Кореје и Ирана, као и од случајних лансирања из Русије и Кине. А  сада је америчка противракетна одбрана несразмерна претњи са стране великих сила

________________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе не могу да  заштите своју територију од руских и кинеских модерних ракета, написао је за The Wall Street Journal Џон Болтон, бивши саветник за националну безбедност Доналда Трампа.

       Притом је упозорио: „Наш противракетни одбрамбени систем у свом садашњем виду није у стању да заштити земљу од снажних удара балистичких ракета. Русија и Кина представљају и нуклеарну претњу, а противракетни одбрамбени систем САД је неадекватан и ограничен, упркос томе што се Вашингтон још 2001. године повукао из Спoразума о противракетној одбрани“.

       И објаснио: „Док су наши ривали развијали хиперсоничне и друге претеће нове технологије, а способност Америке за одвраћање и спремност да војно симетрично одговоримо само су се смањивале“.

       Бивши Трампов саветник је додао да је садашњи противракетни одбрамбени систем САД створен да заштити од мањег броја ракета „одметничких држава“, пре свега Северне Кореје и Ирана, као и од случајних лансирања из Русије и Кине. А  сада је америчка противракетна одбрана несразмерна претњи са стране великих сила и њено унапређење би требало да буде кључни приоритет за националну безбедност САД, закључио је Болтон.

       Москва наставља да развија читаву генерацију хиперсоничног оружја.

Џон Болтон

       Руски „Циркон“ је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за трајући аеродинамички лет са маневрисањем у атмосфери, при коришћењу потиска сопствених мотора.

       Мксимална брзина јој достиже девет Маха, амаксимални домет 1000 километара.

       „Циркон” је способан да уништава и надводне и копнене циљеве.

       Хиперсонична бојева глава Авангард може да лети и 27 пута брже од звука. Односно, у зависности од услова, око 33.000 километара на сат.

       Поврх свега, Оружане снаге РФ већ користе (и у Украјини) хиперсоничне маневришуће пројектиле „Кинжал“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари