Ишколовала четири српска патријарха

 БОГОСЛОВИЈА „СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ”

ПОНОВО У ПРИЗРЕНУ

Зграда призренске богословије

     ПРИЗРЕН, (ФоНет) - У Призрен је званично враћена и после дванаест година избеглиштва почеће са радом обновљена Богословија “Свети Кирило и Методије“.

     Свечаним уписом прве генерације будућих богослова, коме присуствују владика рашко призренски Теодосије, професори богословије, ђаци и њихови родитељи свечано се обнавља рад једне од најпознатијих српских просветних установа чије је привремено седиште до сада налазило у Нишу, сазнаје КИМ радио.

     У реконструисаном старом делу комплекса Богословије који је задужбина Симе Андрејевића Игуманова биће смештени ђаци и професори и за њих су у потпуности обезбеђени сви услови за рад и смештај.

     Богословија „Свети Кирило и Методије“ престала је да са радом у јуну 1999. одмах после досласка снага Кфора на Косово и Метохију, тада су у њене просторије ушли призренски Срби истерани из својих домова.

     У мартовском погрому 2004. комлекс зграда је запаљен и уништен, а у самој згради страдао је Душан Недељковић.

     Богословија у Призрену основана је 1871. завршиле су је, или су били њени професори, готово све најважније личности српског црквеног живота и новије историје, а медју њима су патријарси Варнава, Гаврило Дожић, патријарх Павле и садашњи српски патријарх Иринеј.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари