Митрополитима до 2.000 евра, свештеницима до 1.100 евра

Обелодањена - и лимитирана - примања у Грчкој православној цркви

  • Свештеницима је забрањено да наплаћују крштења, венчања и опела и од породице која их је позвала да служе обред смеју да приме само симболичан поклон
  • Грчки свештеници почетници у Америци имаће годишњу плату од 49.128 долара, они са 35 година службовања примаће око 120.000 долара, а свештеници у катедрали у Њујорку - 200.000 долара
  • Грчки свештеници имају и право на службени аутомобил, допунско здравствено осигурање, доплате за конференције и семинаре, као и службене станове

      АТИНА, (ФоНет) - Грчки митрополити примаће од државе, у зависности од година живота, месечну плату у износу од 1.500 до 2.000 евра, с тим да ће им бити плаћени сви трошкови, док ће месечна примања свештеника износити између 850 и 1.100 евра, објавила је Верска информативна агенција.

      Свештеницима је забрањено да наплаћују крштења, венчања и опела и од породице која их је позвала да служе обред смеју да приме само симболичан поклон.

      У Атини су саопштени и износи плата грчких свештеника у Америци, који се сваке године усклађују са инфлацијом.

      Грчка црква у САД, Канади и Јужној Америци има 12 митрополија са око 600.000 верника. У њеном саставу су и аутономне епархије Украјинаца, Русина и Албанаца и то је највећа православна црква на америчком континенту.

      Свештеник почетник имаће годишњу плату од 49.128 долара, а они са 35 година службовања примаће око 120.000 долара. Има случајева и далеко већих примања, па ће, на пример, свештеници у катедрали у Њујорку примати 200.000 долара.

      Осим плате, свештеници имају службени аутомобил, допунско здравствено осигурање, доплате за конференције и семинаре, као и службене станове.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари