Абазовић: Најбоље би било да се Темељни уговор са СПЦ потпише након избора Амфилохијевог насљедника

ТВРДИ ДА ЈЕ ТО БИЛА И ЖЕЉА ПОКОЈНОГ МИТРОПОЛИТА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОГ

* Потпредседник Владе Црне Горе Дритан АБАЗОВИЋ: Обновили смо захтјев Србији да нам изручи Светозара Маровића

* „За Црну Гору је од изузетне важности да води добросусједску политику са свима, а нарочито са Србијом. Током наредних мјесеци ћемо посјетити све земље региона“

_______________________________________________________

       ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Црне Горе Дритан Абазовић оценио је да би најбоље било да се Темељни уговор са Српском православном цркву (СПЦ) потпише након избора митрополита црногорско-приморског, јер је то, како је указао, била жеља и преминулог митрополита Амфилохија.

       „Најважније је да се то питање ријеши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе", рекао је Абазовић за београдски лист "Данас".

       Што се тиче уговора, како каже, намера Владе је била - и приликом доношења актуелног Закона о слободи вероисповести, да све верске заједнице - укључујући и СПЦ, буду дeо јединственог правног поретка Црне Горе.

       „Потписивање уговора је корак у том правцу, а вјерујем да ће Влада - која уговор потписује у име свих грађана, схватити потребу да такав Уговор постане јаван и прије чина потписивања", каже Абазовић.

       Најважније је, истиче, да се то питање реши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе.

       Абазовић је истакао да је за Црну Гору од изузетне важности да води добросусједску политику са свима, а нарочито са Србијом.

       „Радујем се скоријој посјети свим земљама региона, а жао ми је што пандемија корона вируса и рестрикције путовања успоравају те билатералне сусрете. Вјерујем да ћемо, већ до краја године, обићи све земље региона и важне партнерске земље у свијету. Као мала земља, Црна Гора може и треба да буде искрени пријатељ са свима", рекао је Абазовић.

       На питање како се ипак догодило да пре Србије посети Косово, потпредседник црногорске владе одговара да је на Косову боравио приликом одласка у службену посету Републици Северној Македонији.

       „Очекујем ускоро посјету свим земљама региона и позивам све грађане тих земаља да посјете Црну Гору током љетње туристичке сезоне", каже Абазовић, не прецизирајући да ли је из Србије стигао било какав позив.

       Када је реч о случају некадашњег високог функционера Црне Гoре и председника Државне заједнице Србије и Црне Горе - Светозара Маровића - Абазовић каже да је Влада обновила захтев за његово изручење и да се нада да ће са државом Србијом бити пронађен заједнички језик, а Маровић приведен правди.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари