У Бриселу потписан протокол о приступању Македоније НАТО

ДА БИ СВЕ УБРЗАЛИ – УМЕСТО МИНИСТАРА ПОТПИСАЛИ СУ ГА АМБАСАДОРИ ДРЖАВА ЧЛАНИЦА

          ПРОТОКОЛ о приступању Македоније НАТО потписан је данас у седишту западне војне алијансе у Бриселу.

          Протокол су потписали амбасадори 29 земаља чланица у присуству министра спољних послова Македоније Николе Димитрова и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.

          На церемонији у седишту НАТО, Димитров се поздравио са амбасадорима свих земаља чланица који су један по један по абецедном реду прилазили да потпишу документ.

          Приступне протоколе са будућим чланицама обично потписују министри спољних послова, али су Протокол са Македонијом потписали амбасадори земаља чланица при НАТО да би се убрзала интеграција те земље у алијансу.

          По потписивању Приступног протокола, Македонија ће учествовати на састанцима НАТО без права гласа, а пуноноправна чланица постаће када свих 29 земаља Алијансе у парламентима ратифукују протокол.

          Преспанским договором је предвиђено да то прво уради Грчка, што је најављено за 8. фебруар. Седам дана након што Грчка ратификује Протокол, Македонија ће формално променити име у Северна Македонија.

          Уобичајено ја да процес приступања у НАТО траје око 18 месеци, али, према најавама из седишта  алијансе које су пренели македонски медији, Северна Македонија може да очекује пуноправно чланство у јуну.

           (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари