Дарко Младић: Хаг први пут признао да се оцу погоршало здравље – нико не може да га посети

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ГЕНЕРАЛОВА ОДБРАНА ЗАДОВОЉНА ОДЛАГАЊЕМ СТАТУСНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

* „То је индикатор да је ситуација сада већ озбиљна... Суд одбрани већ седмицу дана не доставља извјештај какав је хемоглобин и ново стање генерала Младића, иако је одбрани познато да су му узели узорке крви. То све код нас изазива додатну забринутост“

* „Данас сам телефоном разговарао са оцем. Он је навикао, трпи то све, али је видно уморнији. Проводи превише времена сад већ у кревету. Нема снаге више ни да буде активан како треба у току дана. То је за нас још забрињавајуће, зато што је човеку у његовим годинама потребна и физичка активност“

* „Можемо само да се чујемо телефоном и то је све. Немамо чак ни индицију када би они могли да разматрају могућност посете. У Холандији су до 15. јуна генерално на снази мере због вируса корона“

____________________________________________________________________

        ОДБРАНА генерала Ратка Младића задовољна је одгађањем статусне конференције пред судским Механизмом у Хагу, али истиче да је први пут медицинска служба тог суда признала да се генералу, који је недавно имао операцију полипа дебелог црева, још погоршало здравствено стање, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

        "То сад иде све у лошем правцу. Претпостављам и то што је медицинска служба Трибунала прихватила да се њему погоршало здраствено стање - да је то индикатор да је сада већ озбиљна ситуација", истакао је Дарко Младић.

        Он је напоменуо да суд одбрани већ седмицу дана не доставља извештај какав је хемоглобин и ново стање генерала Младића, иако је одбрани познато да су му узели узорке крви.

        "То све код нас изазива додатну забринутост", истакао је Дарко Младић.

        Он је рекао да је данас телефоном разговарао са оцем.

        "Он је навикао, трпи то све, али је видно уморнији. Проводи превише времена сад већ у кревету. Нема снаге више ни да буде активан како треба у току дана. То је за нас још забрињавајуће, зато што је човеку у његовим годинама потребна и физичка активност", додао је Младић.

        Говорећи о одгађању статусне конференције, син генерала Младића је рекао да је уважен аргумент одбране да генерал не може да се појављује на било каквим статусним и осталим седницама, а да претходно није у могућности да се припреми са адвокатом.

        "Друга ствар је што смо тек данас добили извештај и да је први пут чак и њихова хашка медицинска служба признала да се генералу још погоршало здравствено стање. Могу да кажем да смо ми задовољни да је одгођена та статусна конференција. Заиста нема елементарних услова да се она одржи", истакао је Дарко Младић.  

        Он је додао да одбрана има и захтев да због истих разлога буде одгођена и расправа која је условно била заказана за средину јуна, везано за усмено излагање жалбе, али за то још није добила одлуку од суда.

        Према његовим речима, одбрана је тражила не само да буде одгођена статусна конференција планирана за 29. мај, него и конференција 16. и 17. јуна, која је жалбена.

        Дарко Младић је рекао да адвокатима, нити било коме другом, још није дозвољено да посети генерала.

        "Не можемо да добијемо никакву дозволу, нико не може да га посети. Можемо само да се чујемо телефоном и то је све. Немамо чак ни индицију када би они могли да разматрају могућност посете. У Холандији су до 15. јуна генерално на снази мере због вируса корона. Али, ми немамо никакву информацију шта то значи после 15. јуна за генерала за могућност посете", навео је Младић.

        Он је напоменуо да би извештај о крвној слици генерала Младића требало да буде већ достављен одбрани јер, када узму крв, хемоглобин могу да обраде одмах.

        "Никако да га добијемо. И онај претохни о вредности хемоглобина од 4,9 каснио је недељу дана. Није нам јасно зашто нам бар те елементарне податке опет не достављају. Стално имамо проблем са том медицинском документацијом, не добијамо документацију, из које наши доктори могу да нализирају какво је стање", навео је Дарко Младић.

        Апелационо вијеће хашког Механизма одгодило је статусну конференцију у случају који се води против генерала Ратка Младића до тренутка када он буде у стању да дође у судницу са својим адвокатом после ублажавања рестрикција у вези са пандемијом вируса корона.

        Статусна конференција била је заказана за петак, 29. мај.

        У одлуци коју је потписала судија Приска Матимба Нијамбе наводи се да генерал Младић има право да у било ком тренутку укаже Апелационом већу на питања у вези са својим менталним и физичким стањем која би могла да утичу на расправу о жалбама на пресуду. 

        У образложењу се наводи да је размотрен захтев одбране да следећа статусна конференција буде одржана најмање 21 дан пре расправе о жалбама.

        Од Секретаријата је затражено да настави подношење извештаја на седмичном нивоу о току опоравка генерала Младића после хируршке операције све док се не одржи расправа о жалбама на пресуду.

        Конференција је првобитно требало да буде одржана 29. маја видео-везом успостављеном између притворске јединице у којој је смештен генерал Младић и судске зграде Механизма за кривичне судове у Хагу, а имајући у виду заштитне мере од вируса ковид-19.

        Генерал Младић у притвору чека седницу пред Жалбеним већем, која је заказана за 16. и 17. јун, и на којој ће, према данашњој одлуци предпретресног судије, моћи да изнесе и своја статусна питања.

        Првостепеном пресудом Трибунала у Хагу, чији је рад наследио Механизам, генерал Ратко Младић неправоснажно је осуђен у новембру 2017. на доживотни затвор по оптужбама за ратне злочине у БиХ и у притвору чека окончање жалбеног поступка и другостепену пресуду.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари