Тадић: У Бриселу нисмо водили преговоре о статусу, а Вучић их води где стигне, сад ће и у Белој кући

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ПОЗВАО АКТУЕЛНОГ НА ТВ-ДУЕЛ ПОВОДОМ КиМ

* У писаној изјави нагласио: „Лаж је да је мишљење Међународног суда правде озваничило признавање косовске независности. Пре свега, тај суд није ни дао, већ је избегао да да мишљење. Да смо поставили лоше питање том суду, како то Вучић тврди, сигурно не би избегли да дају одговор

* Написао је и да није тачно ни да су претходне власти Србије које је он предводио, "успоставиле границу између Срба и Срба" у централној Србији и на Косову, већ је "Вучићев режим одмах по доласку на власт 2012. године потписао споразум о успостављању административних прелаза, које ова власт назива границама"

* „Границу никада нико није успоставио и Вучић – тврди Тадић - крши Устав и врши кривично дело угрожавања територијалног интегритета Србије

* У позиву на тв-дуел тврди: СНС је дошла на власт обећавајући својим бирачима да ће поништити све што смо ми испреговарали са Приштином, а западним земљама да ће потписати Бриселски споразум којим Србија у миру губи оно што није изгубила ни у рату

__________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Социјалдемократске странке (СДС) и бивши председник Србије, Борис Тадић, позвао је данас актуелног шефа државе Александра Вучића да у ТВ-дуелу дискутују о "оптужбама које (Вучић) свакодневно износи на рачун бивше власти" коју је предводио Тадић, и о политици према решавању питања Косова.

        Тадић је у писаној изјави навео да Вучића на дуел позива у својству бившег председника Србије, а не у својству представника опозиције, те да би Вучић требало да покаже "минимум храбрости" и суочи се са одговором на оптужбе "које кукавички једнострано износи скоро деценију".

        "У очајничким покушајима да задржи у свом бирачком телу позицију 'великог патриоте', а да истовремено испуни сервилност обећану Западу у решавању косовског питања, којим су напредњаци (Вучићева СНС) и дошли на власт 2012. године, годинама пред грађане (Вучић) износи искључиво лажи о одговорности бивше власти, и примитивну комбинацију закукавања и самохвалоспева како се бори као лав", оценио је Тадић.

        Он је навео да је власт Српске напредне странке "једина која никада није изнела ниједан план за Косово", те да је лаж да је мишљење Међународног суда правде (МСП) озваничило признавање косовске независности.

        "Пре свега, тај суд није ни дао, већ избегао да да мишљење. Да смо поставили лоше питање том суду, како то Вучић тврди, сигурно не би избегли да дају одговор. То што албанска страна одговор тог суда тумачи као легализовање косовске независности јесте пропаганда којом се они боре за своје интересе. Али је не само нелегитимно, него и нелегално да председник Србије користи исту пропаганду и тиме директно урушава интересе наше државе", указао је Тадић.

        Он је навео и да није тачно да су за време власти тада његове Демократске странке статусни преговори измештени из Уједињених нација у Европску унију, односно да су се до 2012. године преговори у Бриселу водили искључиво као технички.

        "Управо је ова власт (Вучићева) изместила статусне преоговоре из УН у ЕУ, и подигла их на ниво шефова држава. Сад нас изгледа очекују статусни преговори чак и у Вашингтону (идуће недеље). Више се не зна ни где, ни ко их води, али свакако не у УН", рекао је Тадић.

        Бивши шеф државе је написао и да није тачно ни да су претходне власти Србије које је он предводио, "успоставиле границу између Срба и Срба" у централној Србији и на Косову, већ је "Вучићев режим одмах по доласку на власт 2012. године потписао споразум о успостављању административних прелаза, које ова власт назива границама".

        "Границу никада нико није успоставио и Вучић крши Устав и врши кривично дело угрожавања територијалног интегритета Србије, када административни прелаз назива границом", указао је Тадић.

        СНС је, наставио је он, "дошла на власт обећавајући својим бирачима да ће поништити све што смо ми испреговарали са Приштином, а западним земљама да ће потписати Бриселски споразум којим Србија у миру губи оно што није изгубила ни у рату".

        Тадић је указао да је то обећање бирачима остало неиспуњено, јер ништа од претходно донетих одлука није поништено.

        "Али зато јесу испунили обећање онима који су им те 2012. (године) слали превремене честитке на дан избора и у складу с тим обећањем укинули све преостале институције Србије на северу Косова", закључио је Тадић.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари