ССП позвала САНУ да се хитно изјасни и спречи постављање накарадног споменика Стефану Немањи

ТВРДИ ДА ЋЕ МЕГАЛОМАНСКИ СПОМЕНИК ОД 23 МЕТРА БИТИ ПАРАДА ШУНДА И КИЧА

* ФАКТИ: Ух, кад се огласи САНУ која већ годинама пропушта да се огласи и у поводима када никако није смела да ћути. Поготово кад се (ако се) огласи њен председник! Народ само чека да чује шта он мисли! Ничег пречег од тога нема...

______________________________________________________________________

       СТРАНКА слободе и правде (ССП) позвала је данас Српску академију науке и уметности (САНУ) да се "хитно изјасни и спречи намеру власти, која супротно ставу струке, намерава да постави накарадни споменик Стефану Немањи, једном од најзнаменитијих припадника нашег народа и творцу српске државе".

       "Нема никакве дилеме да Стефан Немања треба да има репрезентативан споменик у Београду и у томе су сви сагласни, али тај споменик мора да произађе из српске културе, традиције и данашњег историјског тренутка", навела је ССП.

       Како је у саопштењу указано, "историчари, историчари уметности и друштво конзерватора Србије сагласни су у оцени да постављање мегаломанског споменика, који се увози из Русије, вишег од 23 метра и то на платоу испред Главне железничке станице, заправо представља параду шунда и кича са изразитим непознавањем градске и споменичке цултуре, које ће трајно наружити историјску и културну мапу српске престонице".

       "САНУ се недавно више него аргументовано огласила, због покушаја власти да наружи Калемегдан, али и због претварања Аја Софије у џамију, па би било логично да не остане нема на намеру власти да злоупотребом Стефана Немање на накарадан начин дефинише однос државе према сопственој историји и меморијализацији одређених личности, догађаја и историјских процеса", поручила је ССП.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари