Покрет за одбрану КиМ: Захтевамо да се преговори врате у државне институције и у законске оквире

„ИСТРАГОМ ХИТНО УСТАНОВИТИ КО ЈЕ БРУТАЛНО БАТИНАО ДЕМОНСТРАНТЕ“        

        ПОКРЕТ за одбрану Косова и Метохије разуме разлоге народног гнева исказаног у Београду у ноћи 7/8. јула, изазваног синоћним скандалозним јавним иступом Александра Вучића.

        Покрет подржава патриотску вољу демонстраната, махом студентске омладине, који су протестовали против председникових нетранспарентних одлука, од којих најдубље огорчење изазивају његови тајни, противуставни предлози о решењу косовскометохијског питања. 

        Синоћ најављене мере из области здравствене политике, од којих неке изазивају оправдану забринутост, само су биле повод за спонтани,  нестраначки бунт против председниковог самовољног управљања државом. 

        У сврху избегавања даљих повећавања напетости у српском друштву, ЗАХТЕВАМО: 

        1. Да се преговори о решењу питања Косова и Метохије напокон врате у државне институције и у законске оквире, уз благовремено и аутентично обавештавање јавности. Председникови несумњиво издајнички и противуставни поступци, попут Бриселског споразума, утрли су пут општем безакоњу и произвољности на свим нивоима власти и у свим подручјима јавног живота. 

        2. Престанак одомаћене праксе доношења  непрозирних, а потенцијално штетних одлука по интересе грађане Србије унутар анонимних неформалних структура и/или од стране самога  Вучића. Његова неодговорна и неселективна одлука да се мере заштите од епидемије занемаре због одржавања избора омогућила је масовне јавне скупове који су се показали као полигон за ширење заразе. Тиме је уништено било какво јавно поверење у  власт као нужан предуслов за заштиту од епидемије. 

        3. Хитну истрагу у циљу установљавања идентитета починилаца бруталног батинања демонстраната од стране полицијских службеника, а нарочито од стране непознатих лица у цивилу, као и криваца за паљење полицијских возила. Све преступнике, односно прекорачиоце  овлашћења,  санкционисати у складу с одговарајућим правним прописима, а све утамничене демонстранте одмах пустити. 

        (саопштење Председништва Покрета за одбрану Косова и Метохије)   

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари