Нашло се друштванце које би да формира „Скупштину Слободне Србије“

У ПРОГЛАСУ ОБЕЋАЛИ ДА ЋЕ УЈЕДИЊАВАТИ СРБИЈУ „У БОРБИ ПРОТИВ АУТОКРАТСКОГ РЕЖИМА“

* За „организациони одгор“ се прогласили: академик професор Душан Теодоровић, професорка Лиљана Стојковић, професор Чедомир Чупић, политички аналитичар Бобан Стојановић и председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић

* Објавили: „Скупштину ће сачињавати интелектуалци, активисти и сви слободоумни грађани који желе да учествују у креирању будућности Србије... С обзиром на то да немамо Скупштину која представља грађане Србије, сматрамо да је наша обавеза да формирамо алтернативни парламент који ће унутар себе окупити грађане, покрете и политичке актере“

_______________________________________________________________________

        У СРБИЈИ постоје људи који су уверени да нико у Србији није слободан осим њих и њима сличних.

        Такви су академик професор Душан Теодоровић, професорка Лиљана Стојковић, професор Чедомир Чупић, политички аналитичар Бобан Стојановић и председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић.

        Прогласили су себе за организациони одбор „Скупштине Слободне Србије" и прочитали проглас о њеном формирању.

        На платоу испред Филозофског факултета у Београду.       

        Назвали су га „Проглас Слободне Србије“ и у њему навели да Србија није слободна земља и најавили формирање алтернативног тела у коме би требало да се окупе интелектуалци, активисти и сви слободни грађани како би, како кажу, зауставили уништавање Србије.

        Манојловић рекао је да реч о скупштини која ће бити заснована на уставним вредностима које су, како кажу, урушене и одузете.

        У прогласу, који је прочитала професорка Стојковић, се наглашава да је дошло време да се грађани организују на нов начин и да продубе своје политичко и активистичко деловање како би зауставили уништавање Србије и обезбедили будућност достојну човека.

        И Наглашава: „Наше друштво уништено је социјалном неправдом и све већим социјалним јазом. Ово је држава разорених институција која претворена у сервис једне странке и једног човека. У Србији нема демократије и не постоји скупштина која одражава вољу већине грађана. Опредељени за идеале слободног друштва, ми слободни људи имамо обавезу да понудимо алтернативу у циљу новог и јачег организовања. Обавезујемо се да ћемо формирати Скупштину Слободне Србије као одговор на лажне изборе и лажну скупштину која осликава самовољу једног човека, а не потребе нашег друштва, која ће бити састављена од професионално остварених људи и достојанствених грађана који су својим досадашњим радом дали недвосмислен допринос развоју демократије“.

        У саопштењу, са којим су иступили, пише да ће они, "имајући у виду разореност институција и потпуно уништавање парламентаризма", конституисати "тело у оквиру којег ће се размењивати идеје, разматрати конкретни предлози и организовати активности са циљем стварања демократског оквира за промену система у Србији".

        "Скупштину ће сачињавати интелектуалци, активисти и сви слободоумни грађани који желе да учествују у креирању будућности Србије", навели су.

        Кроз "предвиђено ширење састава Скупштине и процесе отворене демократије", у чему ће "имати прилику да учествују сви грађани", потписници намеравају да "унапреде ниво демократичности, владавине права, остваривање људских права и слобода, као и свеукупан положај грађана".

        "С обзиром на то да немамо Скупштину која представља грађане Србије, сматрамо да је наша обавеза да формирамо алтернативни парламент који ће унутар себе окупити грађане, покрете и политичке актере из сваког друштвеног и политичког спектра у Србији", пише у саопштењу.

        У том тексту је оцењено да "Србији недостаје јединство у борби против аутократског режима", те да "Скупштина Слободне Србије има за циљ да уједини" оне који се за то залажу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари