Народна странка: Буџетски дефицит у поређењу са 2018. повећан чак 183 пута

ВЛАДИМИР КОВАЧЕВИЋ: ЕПИДЕМИЈОМ СЕ ПРИКРИВАЈУ СУМЊИВА ТРОШЕЊА И ТРАНСАКЦИЈЕ

Владимир Ковачевић

* „Србија следеће године требало да "исплати 111 милијарди динара само на име камата" и додао да ће тај износ камата, заједно са отплатом главнице кредита, морати да рефинансира новим задужењем у износу од 770 милијарди динара, јер новца у буџету нема

________________________________________________________________

       ЧЛАН Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је предлог републичког буџета за 2021. годину "нереалан и економски неодржив", као и да је састављан са циљем да "под плаштом епидемије корона вируса" прикрије сва сумњива трошења и трансакције које су се нагомилавале годинама.

       "Овакав буџет неће потрајати дуже од четири месеца и очекујем да ће ребаланс уследити већ у марту или најкасније априлу, што ће бити потврда штимованог и непрофесионалног планирања. Буџет није заснован на реалности јер је планиран уз претпоставку да ће раст бруто домаћег производа бити шест одсто", рекао је Ковачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво.

       Према његовим речима, приликом састављања буџета кренуло се од егзактних трошкова који су везивани за нереалне приходе.

       "Планирана је повећана наплата пореза на доходак грађана од 10 одсто. То значи да се фриленсерима не пише добро, јер држава нема ниједан други извор за толико повећање пореза", навео је Ковачевић.

       Како је оценио, приоритет Владе Србије, која је предложила Закон о буџету, и даље је "национални стадион са трошком од 29 милијарди динара", а не дотације организацијама обавезног социјалног осигурања, које ће бити смањене за 30 одсто.

       "Наставља се политика владе која подилази увозничком лобију. Застрашујуће је да се пола буџета пуни од прихода на увозни ПДВ. То упућује на тежак структурални поремећај наше привреде. Очигледно домаћа привреда и предузетништво није тема којом се Влада Србије бави", рекао је Ковачевић.

       Он је додао да је буџетски дефицит у поређењу са 2018. годином повећан чак 183 пута, наводећи да је у последње две године скочио са 799 милиона динара на 146 милијарди динара.

       "Ова влада стварно не спава, задужила се и пре три дана емитовањем десетогодишњих обвезница за још невероватних милијарду и 200 милиона америчких долара хеџинг трансакцијом", навео је.

       Ковачевић је рекао да власт огроман буџетски дефицит планира да надомести новим кредитним задуживањем и емисијама хартија од вредности.

       "Јавни дуг је од 2012. године порастао за око 16 милијарди евра или 2.000 евра по становнику Србије. Држава није ништа урадила по питању јавних предузећа која праве губитке, па за Железницу Србије и даље издваја колико и претходних осам година, односно 14 милијарди динара годишње", рекао је Ковачевић.

       Он је казао да је "оправдана сумња" да је стварни буџетски дефицит знатно већи од онога што тврди Влада Србије која наводи да дефицит износи 60 одсто.

       Ковачевић је навео да би Србија следеће године требало да "исплати 111 милијарди динара само на име камата" и додао да ће тај износ камата, заједно са отплатом главнице кредита, морати да рефинансира новим задужењем у износу од 770 милијарди динара, јер новца у буџету нема.

       "Одакле нам 770 милијарди динара? До њих можемо доћи једино новим задуживањем код страних кредитора али и код домаћих зајмодаваца, што може довести до погубних ефеката по привреду и грађане", закључио је Ковачевић.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари