Лидери и представници дела опозиционих странака испред Скупштине Србије у време полицијског часа

ЛУТОВАЦ: ОВДЕ СМО ЗАТО ШТО СЕ И У ВРЕМЕ ЗАБРАНЕ ХУЛИГАНИМА ДОЗВОЉАВА ДА СЕ КРЕЋУ

* Драган ЂИЛАС (поводом окупљања у близини присталица власти): "Можете ви, господо, да монтирате звучнике, да плаћате хулигане и сами сте хулигани, да то пуштате по Београду, али у 20.05 грађани сами лупају у шерпе. Не због Ђиласа, Сергеја, Лутовца, Борка било кога... Него због тога што не могу више да издрже

___________________________________________________________________________

        ИСПРЕД Скупштине Србије одржан је протест  представника и лидера дела опозиционих странака које су најавиле бојкот избора. Због „начина на који је због епидемије корона вируса уведено ванредно стање узкршење Устава Србије.

        Протесту опозиционих странака, на који нису позвани грађани, присуствовало је око 40 лидера и представника опозиције, док се у исто време преко пута Скупштине окупило десетак присталица власти који су узвикивали пароле против опозиције.

        Окупљања су протекла мирно, а представници опозиције су у 20.00 аплаудирали лекарима који се боре са пандемијом, а у 20.05 су се придружили грађанима у акцији "Буком против диктатуре", прављењем буке и звиждуцима.

        Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је на протесту дела опозиције која је најавила бојкот избора, рекао је да "законе и уредбе управо државни функционери не поштују".

        "Протестом у 18.00 сати (када почиње полицијски час) скрећемо већу позорност јавности да у време забране кретања хулигани могу да се крећу и да се води политичка кампања, и упозоравамо да закон и Устав морају да важе за све", рекао је Лутовац.

        Он је рекао и да "у Србији постоје грађани другог реда, и да су то људи који не припадају актуелној власти".

        Лутовац је оценио да се "потези власти током пандемије корона вируса често покривају струком" и навео "да није било потребно да се уводи ванредно стање јерпостоји Закон о ванредној ситуацији и заразним болестима".

        Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић је изјавио да вечерашњи протест "није само због ванредног стања и зато што су грађани противуставно затворени, већ и због реакција власти на акцију Буком против диктатуре".

        "Синоћ су навијачке групе и функционери Српске напредне странке упалили искру која може да ситуацију у Србији усмери у погрешном смеру, за који ниједан од ових људи који овде седе није вољан да се деси. Чини се да неко други, са друге стране, ту искру потпаљује", казао је Веселиновић.

        Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић је казао да је медицинска струка "која је купљена од стране режима" грађане слала у шопинг у Милано, говорила да су жене заштићене хормонима од корона вируса, као и да је министар здравља Златибор Лончар рекао да Србија може да произведе вакцину за тај вирус.

        Нагласио је да је вечерашњи протест против "лудила, тоталитаризма, погубљености" и оних "радикалских метода које сте видели синоћ а то је константно инсистирање на сукобу, јер они само у сукобу могу да живе".

        Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас је изјавио да је Србија земља која има највише заражених у региону на милион становника и оценио да се "најригидније мере нису показале, а да су многе стигле прекасно".

        "Овде смо да дигнемо глас против тираније, хапшења људи, да неко административну границу са Косовом третира као државну, због оних који су у притвору, и због тога што волимо ову земљу и од ње желимо да направимо боље место за живот", казао је Ђилас.

        На питање како коментарише то што се група грађана вечерас окупила и скандирала против опозиције, Ђилас је рекао:

        "Можете ви, господо, да монтирате звучнике, да плаћате хулигане и сами сте хулигани, да то пуштате по Београду, али у 20.05 грађани сами лупају у шерпе. Не због Ђиласа, Сергеја, Лутовца, Борка било кога... Него због тога што не могу више да издрже. Ово мора да се заврши на начин да грађани на изборима слободно искажу своје мишљење и да се заврши једна од најгорих деценија у историји ове земље", казао је он.

        „Председник покрета Двери Бошко Обрадовић казао је да се испред Скупштине окупила "права скупштина" и поновио да је Устав Србије прекршен увођењем ванредног стања.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари