Јовановић: Нити ће бити ултиматума под претњом рата, нити о сецесији Косова може референдум

ОЦЕНИО ДА ЈЕ ВУЧИЋ РЕШАВАЊЕ ПИТАЊА КиМ НЕПОТРЕБНО И ШТЕТНО ДРАМАТИЗОВАО

* Милош ЈОВАНОВИЋ: Референдум у коме председник Србије види решење за бег од сопствене председничке одговорности не може да садржи питање које није у складу са Уставом, а оно које представља изјашњавање о признању независности Косова то сигурно не би било

______________________________________________________________

        ГОВОРЕЋИ о решавању питања Косова и Метохије, председник Републике је овај несумњиво велики проблем непотребно и штетно драматизовао, изражавајући потпуно слагање са ставовима драмског писца Душана Ковачевића.

        У маниру драмског председника изнео је као своје мишљење предвиђање да ће Србија ускоро бити изложена ултиматуму да призна независност Косова под ратном претњом. Истакавши да неприхватљиво решење питања КиМ неће добити његову подршку, а да су 1914. и 1999. године учињене по њему судбинске грешке, рекао је да ће одлуку да препусти народу на референдуму.

        Две чињенице јасно указују на нереалност ових драматичних најава: нити се данашња позиција Србије и однос снага у свету може поредити са стањем 1914. и 1999. године, нити може да се препусти народу одлучивање о питању признања сецесије Косова и Метохије.

        Референдум у коме председник Србије види решење за бег од сопствене председничке одговорности не може да садржи питање које није у складу са Уставом, а оно које представља изјашњавање о признању независности Косова то сигурно не би било.

         Једном речју, нити ће бити ултиматума под претњом рата, нити о сецесији Косова може да се одлучује не референдуму.

        А да ли ће председник Републике да поднесе оставку како је наговестио, његова је лична одлука, од које га не треба одговарати.

        (изјава Милоша Јовановића, члана председништва покрета Метла 2020)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари