Јеремић: Власт потрошаче струје на северу КиМ искључила из електросистема Србије

„ПРЕПУСТИЛА ИХ ЈЕ СИСТЕМУ КОСОВА* - САДА ЈЕ АЛБАНСКИ ПРСТ НА ПРЕКИДАЧУ“

* „Север Косова је пре 2012. године у потпуности био интегрисан у српску државу – здравство, безбедност, судови, телефонски позивни број, пуно присуство ЕПС-а и Телекома Србије. Данас то више није случај, севером Косова управљају криминалне банде, а номинални суверенитет, укључујући и електроенергетику, у рукама је Приштине

_________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је на северу Косова од јуче "албански прст на прекидачу за снабдевање струјом", и да је то још један ударац за суверенитет Србије над територијом покрајине за који су искључиво одговорни председник Србије Александар Вучић и власт Српске напредне странке (СНС).

       „Ако дође то тензија на северу Косова и Метохије, што није незамисливо и догађало се много пута у прошлости, онда би један од елемената притиска могло бити отежавање снабдевања струјом, јер од данас сви потрошачи на северу Косова припадају заједничком систему самопроглашеног Косова и Албаније, а не више систему Електропривреде Србије", рекао је Јеремић.

       „Контрола електроенергетског система је један од елемената суверенитета, као што су и телекомуникације или контрола ваздушног саобраћаја… Готово све ингеренције државе на северу Косова су предате Приштини у последњих седам година, од потписивања бриселских споразума, а српска страна заузврат није добила ништа", рекао је Јеремић.

       Јеремић је навео да ће бити јако тешко вратити ситуацију у пређашње стање.

       „Нема Заједнице српских општина договорене пре седам година, а има предаје електроенергетске мреже у руке Албанаца, има међународног телефонског позивног броја, расформирани су системи безбедности, здравства и судства Србије на северу, који су постојали пре бриселских споразума", додао је Јеремић.

       Јеремић је, поводом оптужби власти да је он као бивши министар спољних послова "одговоран за губитак Косова", истакао да је у претходних седам и по година сва власт у рукама Вучића и СНС-а, који потпуно контролишу све, па и начин преговарања са албанском страном у Приштини, укључујући и начин на који се спроводе договори постигнути у Бриселу.

       „Потпис на предају електроенергетског система Приштини и Тирани није ставио нико ко је био на власти до 2012. године, него они који су на власт те године дошли, обећавајући међународној заједници да ће управо то учинити. Север Косова је пре 2012. године у потпуности био интегрисан у српску државу – здравство, безбедност, судови, телефонски позивни број, пуно присуство ЕПС-а и Телекома Србије", рекао је Јеремић.

       „Данас то више није случај, севером Косова управљају криминалне банде, а номинални суверенитет, укључујући и електроенергетику, у рукама је Приштине", закључио је Јеремић.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари