Јеремић: Србија је у Белој кући тешко понижена и извргнута руглу

„У ДИПЛОМАТСКОЈ ПРАКСИ ЈЕ РЕДАК БАНАНА-ДОКУМЕНТ ПОПУТ ОВОГ КОЈИ ЈЕ ПОТПИСАО ВУЧИЋ“

*Након избора за председника САД, који ће бити одржани у новембру, можемо очекивати следећу рунду преговора у Вашингтону на којој би, за разлику од понижавајуће фарсе коју смо гледали претходних 48 сати и лошег глумљења љутње и борбе, Србији на потпис могао бити стављен документ којим дефакто признаје независност самопроглашеног Косова

______________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне странке (НС) Вук Јеремић изјавио је да је Србија "тешко понижена и извргнута руглу" на преговорима у Вашингтону, јер начин на који је третирана и на који су вођени разговори у Белој кући није достојан суверене државе и више је примерен домородачким племенима.

       „Једини реални добитник ових 'преговора' је држава Израел, јер је једина конкретна тачка споразума она у којој се наводи узајамно признање Израела и Косова и да ће Србија своју амбасаду преместити из Тел Авива у Јерусалим. Споразумом може да буде задовољна и ЛГБТ популација, јер се Србија обавезала да ће се залагати за њена права", рекао је Јеремић у Новом Бечеју, где је основан општински одбор НС.

       Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, истакао је да се у дипломатској пракси "изузетно ретко виђа банана документ какав је председник Србије Александар Вучић потписао у Белој кући", пренела је НС.

       "Након избора за председника САД, који ће бити одржани у новембру, можемо очекивати следећу рунду преговора у Вашингтону на којој би, за разлику од понижавајуће фарсе коју смо гледали претходних 48 сати и лошег глумљења љутње и борбе, Србији на потпис могао бити стављен документ којим дефакто признаје независност самопроглашеног Косова", рекао је Јеремић.

       Он је додао да ће то бити могуће јер је Вучић преместио преговоре у Белу кућу, док је истовремено лажно оптуживао бившу власт да је преместила преговора из Њујорка у Брисел, односно из УН у Европску унију.

       „Надам се да ће, за разлику од Бриселског споразума, овај потписан у Вашингтону бити и званично објављен. Чињеница је да је споразум потписао неко ко нема уставна овлашћења ни да било шта преговара, а камоли да потписује, као и да је делегација Београда отишла у Вашингтон без било какве институционално усвојене платформе о једном од најважнијих државних и националних питања. То ће остати као сведочанство времена у којем су држава, институције и друштво извргнути руглу на начин без преседана у нашој историји", рекао је Јеремић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари