Јеремић: Србија је хибрид тираније, корупције, неморала, криминала и издаје

НС ЋЕ НАСТУПАТИ САМОСТАЛНО И ТРАЖИТИ РАЗДВАЈАЊЕ ИЗБОРА ЗА СКУПШТИНУ ОД ПРЕДСЕДНИЧКИХ

* На седници ГО НС у Чачку рекао: „Србија је данас достигла дубину којој нико није могао да се нада када је последњи пут на демократски начин 2012. године мењана власт

* Рекао је и ово: „Данас се боримо против криминално-државне хидре која нас је довела у ситуацију да се питамо да ли је могуће демократским и мирним средствима променити власт и изборити прилику за будуће генерације

_________________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће та партија наступати самостално, уз координацију са "саборцима из бојкота".

       „Оне који су изашли на Вучићеве изборе, не видимо као партнере. Како оне који су прешли изборни цензус, тако и оне који нису", рекао је Јеремић на седници Главног одбора Народне странке, у Чачку.

       Објснио је да "штрајкбрехери, односно они који су учествовали на изборима 21. јуна, нису кредибилан партнер у захтевима за боље услове, јер су њима и услови 21. јуна били довољно добри, а и ко једном изда, постоји велика вероватноћа да ће то поново учинити".

       Јеремић је казао да су апсолутни приоритети Народне странке рад на терену и припрема за евентуалне изборе.

       Главни одбор дао је мандат Председништву Народне странке да одлучи да ли ће и у којем формату учествовати у евентуалном дијалогу о изборним условима, ако се он буде водио уз посредовање Европске уније.

       Јеремић је рекао да су избори одржани у Србији 21. јуна "последњи избори одржани на такав начин, јер власт себи не може да приушти још једну рунду избора из којих би проистекле нелегитимне институције".

       „Изаћи ћемо на изборе за које се будемо изборили да буду минимално фер и поштени, а до тада ћемо наступати самостално. Када време за то дође, одлучиваћемо о евентуалним коалицијама", казао је председник Народне странке.

       „Србија је данас једина у Европи, уз Белорусију, која има упитност легитимитета изабраних институција и парламент без опозиције, а аналитичари и професионалне дипломате Србију класификују као хибридни режим", рекао је Јеремић.

       По његовим речима, Србија је данас "хибрид тираније, корупције, неморала, криминала и издаје".

       „Србија је данас достигла дубину којој нико није могао да се нада када је последњи пут на демократски начин 2012. године мењана власт", рекао је Јеремић.

       Указао је да се "данас боримо против криминално-државне хидре која нас је довела у ситуацију да се питамо да ли је могуће демократским и мирним средствима променити власт и изборити прилику за будуће генерације".

       Наводећи да "ни Европи данас није свеједно" какво је стање у Србији, Јеремић је казао да очекује да ће доћи до дијалога власти и опозиције и да ће ЕУ понудити да посредује.

       Председник Народне странке је оценио да би у том случају требало прихватити дијалог, а да би понуде других актера требало одбити, без обзира да ли их нуди "Сорош или удружење риболоваца из Руме".

       "Наши захтеви су да власт поштује Устав и законе, ништа више од тога. Приоритет је слобода медија, првенствено РТС-а као јавног сервиса, и спречавање злоупотреба државних ресурса у изборној кампањи, као и да ЕУ надзире оно што буде договорено у дијалогу", рекао је Јеремић.

       Навео је да треба тражити раздвајање председничких и парламентарних избора тако да до краја 2021. године буду заједно парламентарни и београдски избори, као и други локални избори који долазе те године, а да избори за председника Србије буду одржани у року, односно на пролеће 2022. године.

       "О томе ћемо још разговарати са нашим саборцима из кампање бојкота", додао је Јеремић.

       Оценио је да би координација са партнерима из опозиције требало да буде "без помпе, камера, таламбаса, великих изјава и заклињања", односно да то буду "озбиљни разговори озбиљних људи, иза затворених врата".

       Јеремић је оценио да је Народна странка "најбоље организована и најјача странка опозиције у Србији", и, пошто сматра да промене неће бити све док не буде јасно шта долази после власти СНС-а и док не буде организације која је у стању да преузме одговорност за вођење државе на свим нивоима, рекао: "Та организација ће бити Народна странка".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари