Јеремић: Прави преговори о КиМ водиће се тек после америчких председничких избора

ТВРДИ ДА ЈЕ СРБИЈА ТРЕБАЛО ДА УТИЧЕ ДА ЕУ НА ИЗБОРИМА У ЦРНОЈ ГОРИ ИМА ВИШЕ ПОСМАТРАЧА

* „Одговорна држава и одговорна власт имала би преговарачку платформу (за КиМ) и сви њени представници би наступали у складу са том платформом. Ми данас не знамо шта је преговарачка платформа, не знамо са каквом идејом Александар Вучић иде у Вашингтон, не знамо са каквим ће се резултатом вратити“

____________________________________________________________________________

      ПРЕДСЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је да не очекује много од наредне рунде преговора Београда и Приштине у Вашингтону, јер прави преговори следе тек након председничких избора у САД, који би требало да буду одржани у новембру.

       „Одговорна држава и одговорна власт имала би преговарачку платформу и сви њени представници би наступали у складу са том платформом. Ми данас не знамо шта је преговарачка платформа, не знамо са каквом идејом Александар Вучић иде у Вашингтон, не знамо са каквим ће се резултатом вратити. Слушамо о томе шта се догодило пре 10 или 12 година, а са потпуном неизвесношћу очекујемо ову рунду у Вашингтону", рекао је Јеремић.

       Јеремић, током чијег је мандата на функцији шефа дипломатије Међународни суд правде дао саветодавно мишљење о Косову и Метохији, истакао је да је то мишљење задржало дискусију о Косову у Савету безбедности УН, а није га одатле избацило, како тврди актуелна власт.

       „Да није тако, не би Русија и даље имала вето када је реч о коначном статусу покрајине“, додао је Јеремић.

       Јеремић је рекао и да је ситуација у Црној Гори пред недељне изборе "близу тачке кључања" и да се боји да се такво стање неће стишати у недељу, када "дође до проблема признавања резултата и свега што би потом могло да уследи".

       "Србија је својим дипломатским ангажовањем са европским партнерима требало да учини то да ЕУ има далеко озбиљнију посматрачку мисију на изборима (у Црној Гори) него што је има. То је, наравно, изузетно тешко за власт која има низак кредибилитет по питању фер и поштених избора као што га има власт у Београду", рекао је Јеремић.

       Упитан шта би - да је на власти другачије радио по питању односа са Републиком Српском и Босном и Херцеговином - Јеремић је одговорио да би му то био један од најважнијих приоритета "са искреним ангажовањем по питањима спајања а не раздвајања".

       "Односи БиХ и Србије су далеко од нормалних, стабилних и конструктивних. Има много ствари које су неразрешене и које остају као тег о врату свима, а наслеђе су ратова деведесетих", рекао је Јеремић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари