Јеремић: Власт 10 година води политику пузајућег признавања Косова*

НАРОД НА УЛИЦАМА НЕЋЕ БИТИ ДОВОЉАН – БИЋЕ ПОТРЕБНА И ПОЛИТИЧКА СНАГА ДА УСМЕРИ ГНЕВ НАРОДА

* Кометаришући најаве захтева за повратак до 1.000 српских полицајаца и војника на Косово, председник Народне странке казао да Резолуција Савета безбедности УН 1244 то подразумева: „Али, онда у истом даху (Вучић) каже да зна да то неће бити прихваћено. Он поручује: 'Слободно ме одбијте'"

* „Шта ће се дешавати на међународном плану, када је реч о спољној политици Србије, врло је јасно и једноставно: странци хоће Косово и литијум, а Вучић хоће да сачува власт. Све друго је бацање димне завесе, приредба, шоу“

________________________________________________________

       ЛИДЕР Народне странке Вук Јеремић оценио је данас да је "столица" у Уједињеним нацијама "последња линија одбране Косова и Метохије".

       Он је на седници Главног одбора своје странке у Београду казао да је то "једино што актуелни режим није успео да преда".

       Рекао је и да је "данас јасно да је то последња линија одбране и да је то једино о чему они (Косово) желе да разговарају", те оценио да "то зато мора да се склони са дневног реда".

       Подсетио је да је председник Србије Александар Вучић обећао да ће послати писма председницима Русије и Кине са захтевом да ставе вето на чланство Косова у УН, али да то још није урадио.

       Јеремић је оценио да актуелна власт 10 година "води политику пузајућег признања", односно да од 2013. и Бриселског споразума предаје "део по део" да би се "купила још која година на власти".

       "Опет се пуца, а ја верујем да ти људи живе у потпуном лудилу: с једне стране Албанаца, с друге стране обраћања из Београда која их могу довести у још тежу ситуацију", казао је он.

       Кометаришући најаве о захтеву за повратак до 1.000 српских полицајаца и војника на Косово, он је казао да Резолуција Савета безбедности УН 1244 то подразумева.

       "Али онда у истом даху (Вучић) каже да зна да то неће бити прихваћено. Он поручује: 'Слободно ме одбијте'", оценио је председник Народне странке.

       Казао је и да "чврста политика" Народне странке о Косову понекад чини да их неки сврставају у редове екстремне деснице, што је оценио као "нонсенс".

       "Чврст став о суверенитету и територијалној целовитости земље није идеолошко опредељење, већ елементарна претпоставка државности", рекао је Јеремић.

       Говорећи о другим темама, он је оценио да ће се у 2023. години власт борити да остане ту где јесте и да задржи "привилегије, фондове, државна предузећа, подмићивања и преваре".

       "Шта ће се дешавати на међународном плану, када је реч о спољној политици Србије, врло је јасно и једноставно: странци хоће Косово и литијум, а Вучић хоће да сачува власт. Све друго је бацање димне завесе, приредба, шоу", оценио је Јеремић.

       По његовим речима, Вучић "тргује" да би платио мало мање и да би прошао мало боље, али да су суштински теме само "Косово, литијум и очување власти" и оценио да га у томе може спречити само народ.

       "Народ на улици неће бити довољан. Уз народ на улици, биће потребна и политичка снага и политичка организација у стању да артикулише тај народни гнев, да га преточи у политичку промену власти и у промену система на изборима", предвиђа Јеремић.

       Оценио је да су због тога "очи целе Србије", чак и оних који им нису политички наклоњени, упрте у његову Народну странку и истакао да се због тога спремају за предстојеће локалне изборе и да ће то бити политички приоритет странке у наредних 12 месеци.

       "Нико други осим нас се уз сво дужно поштовање нашим пријатељима и саборцима из других политичких организација истинске и неподељене опозиције, за тако нешто не спрема. Не будемо ли се спремили, не будемо ли ми ти који ће својом организационом снагом и политичком озбиљношћу понудили брод, који ће уз подршку других, у оволико или онолико колона, нико то осми нас неће урадити", оценио је Јеремић.

       Навео је да не зна када би могли да буду избори да ли крајем 2023. године, или почетком 2024. и да ли ће бити спојени са још неким изборима, али оценио да то није ни битно.

       "Ми морамо да се спремимо за локалне изборе због тога што је, када изађете из центра Београда, једина политичка снага, у великој већини, спремна да поведе отпот за промену, Народна странка", оценио је Јеремић.

       Истакао је да је потребно да његова странка изабере места у Србији где ће концентрисати пажњу и где ће "први човек отпора", било да води јединствену или заједничку колону, морати да буде из Народне странке.

       "Ја знам да је то случај у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Чачку", рекао је Јеремић и истакао да очекује да појединци из те странке "искораче и преузму одговорност за своје градове или општине".

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари