Двери затражиле од Уставног суда да поништи изборе и промене у изборним правилима

„НИГДЕ У СВЕТУ СЕ ИЗБОРНА ПРАВИЛА НЕ МЕЊАЈУ УСРЕД ИЗБОРНОГ ПРОЦЕСА“

* Бошко ОБРАДОВИЋ: Након те једино исправне одлуке Уставног суда мора бити продужен мандат старог сазива Народне скупштине, изабрана прелазна Влада и организовани нови избори на свим нивоима. У супротном, судије Уставног суда Србије својим ћутањем стављају се на страну кршења Устава и након промене власти биће смењени и мораће кривично да одговарају за антиуставну делатност

_________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Српског покрета Двери Бошко Обрадовић поднео је Уставном суду Србије иницијативу за покретање поступка за оцену уставности и законитости измена Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима, које су извршене у току изборног процеса, што је довољан разлог за поништавање недавно одржаних избора на свим нивоима.

        Оспореним члановима наведених закона дошло је до измена изборног законодавства после расписивања избора, што мора бити предмет оцене Уставног суда.

        Нигде у демократском свету изборна правила се не мењају у изборној години, а ако се мењају важе тек за наредне изборе, док је апсолутно незабележен случај измене изборног законодавства у току самог изборног процеса, који се десио у Србији и који је предмет ове иницијативе за оцену уставности и законитости пред Уставним судом.

        Противуставно је да се од момента расписивања па до момента одржавања избора било шта мења у изборним правилима, независно од тога шта је предмет промена. Уколико се у току изборног процеса мења изборно законодавство повређено је начело правне сигурности, док је у конкретном случају учињена и дискриминација према делу учесника избора.

        Чињеница је да је један број изборних листи које су прикупиле и предале потписе пре увођења ванредног стања у Србији због пандемије нове заразне болести имао могућност да своје потписе овери само код јавних бележника или пред судовима - тамо где нема јавних бележника.

        Изменом закона по окончању ванредног стања, а усред изборног процеса, осталим изборним листама је дата могућност да потписе оверавају и у општинским управама, чиме је олакшан процес прикупљања потписа и учињена директна дискриминација према осталим учесницима на изборима који нису имали ту исту, односно равноправну могућност.

        Бошко Обрадовић је предложио Уставном суду да - у складу са одредбом члана 168 став 4 Устава и члана 56 Закона о Уставном суду - до доношења коначне одлуке обустави извршење свих одредби чланова закона чија се уставност и законитост  оцењује.

        Стекли су се сви услови да се након утврђивања уставности и законитости измена изборног законодавства у току изборног процеса одреди и начин отклањања последица које су настале услед примене општег акта који није у сагласности са Уставом или законом, односно да Уставни суд утврди ништавност целокупног изборног процеса и резултата избора на свим нивоима.

        Приликом предаје иницијативе Уставном суду Бошко Обрадовић је изјавио: "Србија се налази у стању уставне клиничке смрти или у уставној коми, која доводи у питање владавину права. Судије Уставног суда имају последњу прилику да спасу елементарно поштовање уставности и законитости у нашој држави и пониште доказано противуставни изборни процес на свим нивоима. Лажни избори су основ сваког даљег кршења Устава и закона.

        Након те једино исправне одлуке Уставног суда мора бити продужен мандат старог сазива Народне скупштине, изабрана прелазна Влада и организовани нови избори на свим нивоима. У супротном, судије Уставног суда Србије својим ћутањем стављају се на страну кршења Устава и након промене власти биће смењени и мораће кривично да одговарају за антиуставну делатност".

        (саопштење Двери)
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари