ДС: Потписано у Белој кући неће допринети решавању питања КиМ, а отвориће низ нових проблема

„ДЕЉЕЊЕ ЈЕЗЕРА ГАЗИВОДЕ ПРЕПУШТЕНО МИНИСТАРСТВУ ЕНЕРГЕТИКЕ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА“

* Споразум у Вашингтону конципиран је тако да буде од користи домаћину, а да потписницима не нанесе штету на унутрашњем плану. Очигледно желећи да буде од користи америчком председнику Трампу у његовој новој изборној кампањи, Вучић је пристао да се у тексту споразума нађу и ствари које могу бити штетне по Србију на међународном плану, а пре свега у односима са Европском унијом

* Уместо нормализације односа у региону и учвршћивања положаја Србије у свету, Александар Вучић – тврди ДС - већ осам година користи 'косовско питање' искључиво за одржавање међународне подршке његовој личној власти

______________________________________________________________________

       ДЕМОКРАТСКА странка (ДС) оценила је данас да споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине "неће допринети решавању питања Косова и Метохије, али ће вероватно отворити низ нових проблема, са којим се Србија до сад није суочавала у настојању да на прихватљив начин реши косовски спор".

       "Реч је о необичном документу какав вероватно није виђен у историји дипломатије, јер се у њему налази низ логички неповезаних ставки, међу којим су и премештање амбасаде у Израелу у Јерусалим и још неке које уопште нису повезане са суштином спора", саопштила је ДС.

       Како је навела, "без бојазни да се претера у оцени, може се рећи да је нови споразум који је потписан у Вашингтону, на жалост, још једно сведочанство о употреби дипломатије за унутарполитичку страначку кампању уместо за остваривање државних спољнополитичких циљева".

       Такође је наведено да су "потписани документи названи споразум о нормализацији економских односа, али се у усаглашеном тексту углавном поново наводе ставке из читавог низа споразума који су још раније потписани (о инфрастуктури), чиме се замагљује истина да нових елемената који се тичу економије има врло мало".

       "Једини нови елементи у нормализацији економских односа су они којим се студија изводљивости о дељењу језера Газиводе, као поузданог извора воде и енергије, препушта Министарству енергетике САД. Наводи се такође да ће стране сарађивати у вези изградње заједничког прелаза у Мердару и да ће Приштина приступити 'мини-шенгену', систему који је још на нивоу идеје и који није заживео у стварности", наведено је у саопштењу.

       Како је ДС истакла, "чињеница да је за овакве скромне резултате споразума, за који нема гаранције да ће заживети, било потребно ангажовање САД, представља само још један доказ да стране нису способне да се договоре о животним питањима без посредника са ауторитетом".

       "САД се са своје стране нису ни на шта обавезале, а финансијске институције које представљају подршку још раније прописаним пројектима су пре свега кредитне институције, што не значи да ће финансирати те пројекте пре реалне студије изводљивости", нагласила је ДС.

       Ова странка "поново истиче да су преговори и споразуми несумњиво најбољи пут решавања политичких спорова, а да је нормализација односа Београда и Приштине у интересу свих заинтересованих страна".

       Споразум у Вашингтону, међутим, "конципиран је тако да буде од користи домаћину, а да потписницима не нанесе штету на унутрашњем плану".

       "Очигледно желећи да буде од користи америчком председнику Трампу у његовој новој изборној кампањи, Вучић је пристао да се у тексту споразума нађу и ствари које могу бити штетне по Србију на међународном плану, а пре свега у односима са Европском унијом", указала  је ДС.

       Како је још навела, "уместо нормализације односа у региону и учвршћивања положаја Србије у свету, Александар Вучић већ осам година користи 'косовско питање' искључиво за одржавање међународне подршке његовој личној власти".

       "Сама чињеница да у делегацији није било искусних дипломата, него искључиво следбеника председника Вучића, указује на то да је приоритет ове посете био да се она на одговарајући начин прикаже јавности Србије, а не да се заштите интереси државе Србије", закључила је ДС.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари