Ђилас учесницима самита у Загребу: У Србији не постоје услови за фер и поштене изборе

ЗАХВАЛИО СЕ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ НА „ОГРОМНОЈ ПОМОЋИ“ КОЈУ ЈЕ ПОСЛАЛА СРБИЈИ

* „Последњих осам година, становници Србије живе у диктатури. Због тога је српска опозиција одлучила да бојкотује предстојеће изборе. Прочитао сам изјаву господина Борела да бојкот није решење. Наравно да није решење. Решење је да се омогући свим грађанима да покажу своју слободну вољу

* Не постоје избори у земљи у којој се на побуну грађана ударањем у шерпе у 20.05 одговори организовањем хулигана да пуштају са кровова концертним разгласом погрдне песме, у време полицијског часа. И то на 30 метара од места становања  моје деце од 7 и 9 година, тако да их траумирају и плаше

* „У Србији опозиција добије 20 секунди на пет ТВ станица са националном фреквенцијом у периоду од 15 дана док само Александар Вучић добије 13.919,  на тим ТВ станицама имамо хиљаде и хиљаде минута, не секунди, у којима изговарају лажи о нама

_____________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас обратио се данас учесницима самита земаља Европске уније (ЕУ) и лидера Западног Балкана, истакавши да у Србији не постоје услови за одржавање фер и поштених избора.

        Поручио им је да народ у Србији није заборавио на европски пут и европске вредности, упркос томе што "режим својим поступцима показује другачије", саопштила је ССП.

        "Последњих осам година, становници Србије живе у диктатури. Због тога је српска опозиција одлучила да бојкотује предстојеће изборе. Прочитао сам изјаву господина Борела да бојкот није решење. Наравно да није решење. Решење је да се омогући свим грађанима да покажу своју слободну вољу. С обзиром да не постоји могућност изражавања мишљења и слободне воље, то значи да нема ни избора", рекао је Ђилас.

        Према његовим речима, "не постоје избори у земљи у којој су, према извештавању независних медија, високо позиционирани државни званичници повезани са нарко картелом, у којој се током вануставног ванредног стања заказују избори за другу половину јуна, у којој смо били заробљени у кућама дуже од 80 сати, пензионери заробљени 35 дана без права да напусте своје домове".

        У земљи, како је навео, у којој председник и други државни завничници оптужују опозицију као и њега  лично "да више од 300.000 пензионера желимо смрт, али и оптужбе да смо криви за смрт 40 људи".

        "Не постоје избори у земљи у којој се на побуну грађана ударањем у шерпе у 20.05 одговори организовањем хулигана да пуштају са кровова концертним разгласом погрдне песме, у време полицијског часа. И то на 30 метара од места становања  моје деце од 7 и 9 година, тако да их траумирају и плаше", навео је Ђилас.

        Говорећи о медијима, он је рекао да у Србији "опозиција добије 20 секунди на пет ТВ станица са националном фреквенцијом у периоду од 15 дана док само Александар Вучић добије 13.919,  на овим ТВ станицама имамо хиљаде и хиљаде минута, не секунди, у којима изговарају лажи о нама".

        "И то је блажа слика Србије. И све то пише у годишњем извештају о Србији. Уколико желите, можете да помогнете да се врати слобода у нашој земљи на исти начин који сте то учинили у Северној Македонији. Ако не, онда ћемо морати сами. Али макар, молим вас, престаните да пружате подршку диктатору". поручио је Ђилас.

        "Када успемо да добијемо слободу назад", рекао је Ђилас, "оставићемо прошлост иза нас и гледаћемо само напред", јер "не постоји светла будућност без помирења српског народа са народима Албаније, Босне и Херцеговине и Хрватске".

        "Господин Рама и Курти не деле исту верзију решавања косовског проблема као ја, али сам сигуран да у будућности можемо наћи решења за све проблеме које албански и српски народ имају данас. Данас, Универзитете у Приштини, Београду, али и Сарајеву, Бањалуци и Загребу похађају момци и девојке који се нису још ни родили кад је рат на овим просторима завршен", навео је Ђилас.

        "Хајде", нагалсио је,  "да урадимо све што можемо да им помогнемо, да помогнемо будућим генерацијама да порасту и не верују у мржњу којој смо ми изложени".

        "Већина нас је против ратова и наше руке немају ниједну кап крви албанске, српске, хрватске или босанске. Сад је тренутак да сви народи схвате да је Други светски рат био пре више од 75 година, а ратови у региону су завршени пре 25 година", рекао је Ђилас.

        Ђилас је још једном позвао све да заједничким снагама крену напред и да покажу да ЕУ рачуна на Србију.

        "Сада је велика шанса за нас који верујемо у социјалдемократску идеологију, да је представимо грађанима и добијемо њихову подршку да идемо напред у изградњи и поштовању свих вредности на којима ЕУ почива. Молим вас, покажите сваки дан да ЕУ није заборавила на Западни Балкан и да је место за наше људе у европској породици народа", позвао је Ђилас.

        Он се  захвалио ЕУ на огромној помоћи коју су послали Србији у овим тешким времена за све, иако је "режим у Србији урадио све да истакне да нас је Европа заборавила и да је једина права помоћ дошла из Кине".

        "Авион са медицинском опремом из Кине је лично дочекан од стране Александра Вучића. Том приликом пољубио је кинеску заставу и изјавио, цитирам 'да европска солидарност више не постоји, то је само бајка на папиру'. Ми који се последњих 30 година боримо да Србија добије ЕУ чланство, знамо да ово није никако тачно. Такође знамо да ЕУ за нас јесте и мора бити и остати најважнији партнер", рекао је Ђилас.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари