Ђилас: У Србији је демократија у опасности због осам година Вучићеве аутократске владавине

ОЦЕНИО ДА ЈЕ ДРЖАВА `ЗАРОБЉЕНА`, А ДА СНС КОНТРОЛИШЕ СВЕ НЕЗАВИСНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

* „Сваки критички глас против његовог режима који је дошао од стране уметника, академика, професора, новинара, активиста, а поготово опозиционих политичара и активиста, био је без милости угушен, а свака особа облаћена од стране таблоида и телевизија са националном фреквенцијом које Александар Вучић у потпуности контролише“

* Председник ССП Драган ЂИЛАС: „Парламентарни избори у априлу већ сад немају никакав легитимитет јер комплетна српска опозиција бојкотује изборе због кршења свих изборних законитости, правила и процедура

________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас оценио је данас да је тачна тврдња председника Србије Александра Вучића да је демократија у земљи у опасности али је и додао да је то последица Вучићеве осмогодишње аутократске владавине, а не заслуга "самопрокламованих лидера опозиције" како је Вучић раније изјавио.

         Реагујући на Вучићев ауторски текст за бриселски портал Еурактив о стању демократије у Србији, Ђилас је оценио да је "дугих осам година" држава "заробљена" а да све институције које би требало да буду независне у потпуности контролише Српска напредна странка.

         "Сваки критички глас против његовог режима који је дошао од стране уметника, академика, професора, новинара, активиста, а поготово опозиционих политичара и активиста, био је без милости угушен, а свака особа облаћена од стране таблоида и телевизија са националном фреквенцијом које Александар Вучић у потпуности контролише", навео је лидер ССП.

         Ђилас је оценио да су медији у Србији постали "оруђе за 'убијање' свих који другачије мисле и додао да део опозиционих посланика скоро годину и по дана бојкотује заседања Скупштине Србије "због систематски униженог и уништеног парламента".

         "Знате ли да су исти ти опозициони лидери за које Александар Вучић истиче да спречавају основна демократска права гласачима зато што ће бојкотовати изборе, били умало убијени од стране активиста СНС? Борко Стефановић, потпредседник Странке слободе и правде, за длаку је избегао смрт након што је металним предметом ударен у главу у новембру 2018. када је долазио на трибину странке којој припада", навео је председник Странке слободе и правде.

         Ђилас је додао да се Вучић у тексту за Еурактив "хвали тобожњим економским успесима и смањеном незапосленошћу, а заборавља да напомене да због њега и његовог режима, сваког дана Србију напусти око 170 људи".

         "Скоро 70.000 људи сваке године напушта Србију јер не жели да живи у земљи у којој је захваљујући актуелном режиму уништено достојанство и перспектива свакоме ко одбије да буде подржавалац режима. То је кључан разлог смањења незапослености", навео је Ђилас.

         По његовим речима, Вучић је "заборавио" да помене да је под његовом владавином, Србија на скали основних слобода прешла из слободних у категорију делимично слободних земаља.

         "Репортери без граница истичу да Србија није безбедна земља за новинаре, а сви индекси корупције недвосмислено сведоче о драматичном порасту корупције у Србији, која је по томе лидер у Европи. Вучић је заборавио да напише да је узбуњивач ухапшен јер је открио невероватну корупцију у којој је укључен врх државе, министар и његова породица", навео је председник ССП.

         Оценио је да парламентарни избори у априлу "већ сад немају никакав легитимитет" јер "комплетна српска опозиција бојкотује изборе због кршења свих изборних законитости, правила и процедура".

         "Јасно је да у Србији нема услова за слободне и поштене изборе на којима би грађани могли слободно да бирају на основу претходне информисаности. Тога у Србији нема јер наш народ већ осам година живи у потпуном медијском мраку. Бојкот је оголио природу овог режима, његову бруталност, лажи и обмане. Вучићев ауторски текст је пример тога", навео је Ђилас.

         Додао је да "нема говора" о било каквим суштинским побољшањима у вези са изборним условима, наводећи да се у Србији "ништа није променило, већ је сваког дана хорор све гори".

         Председник Србије Александар Вучић оценио је раније да је демократија у Србији "на удару самопрокламованих лидера опозиције" који позивају на бојкот избора.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари