Антић: Ко и зашто разоружава Србију преко присилне пререгистрације оружја?

МЕТЛА 2020: „СКУПШТИНА И ТУЖИЛАШТВО ДА ИСПИТАЈУ КО СТОЈИ ИЗ ЗЛОУПОТРЕБЕ“     

* Грађани имају право да знају ко је у МУП-у на незаконит начин наложио њихово разоружавање и пљачку која се огледа у непотребном плаћању намета у виду такси за некакву у закону непостојећу пререгистрацију оружја које већ легално поседују

* У ЕУ сваки други грађанин има оружје, а у Србији легално оружје поседује свега 8% грађана са тенденцијом да се тај број још смањи. Србија је једина земља на свету у којој се плаћа порез на поседовање оружја, а сад се за нешто што не постоји у закону од грађана тражи да плаћају некакве додатне таксе до 100е по комаду оружја

     _____________________________________________________ 

        ЗАКОН о оружју и муницији, не познаје никакву пререгистрацију оружја нити поновно вођење поступка регистрације за лица која већ поседују оружје и имају уредно издате исправе за поседовање и ношење оружја.

        Члан 50 Закона о оружју и муницији, прописује да физичка лица која су поседовала оружне листове и дозволе за ношење оружја за личну безбедност, као и правна лица и предузетници који су поседовали одобрења за држање оружја, издата по закону који је важио до дана почетка примене овог закона, дужни су да до 5. марта 2020. године поднесу захтев за издавање исправе, заједно са уверењем о здравственој способности за држање и ношење оружја у складу са овим законом.

        Министарство унутрашњих послова мора да објасни грађанима зашто и ко је наложио да уместо замене исправа за већ регистровано оружје полиција води комплетно нове поступке укључујући и безбедносне теренске провере након којих већина грађана добија обавештење без образложења да нису безбедносно подобни да на даље поседују оружје и налаже им се да исто продају или предају полицији.

        Грађани имају право да знају ко је у МУП-у на незаконит начин наложио њихово разоружавање и пљачку која се огледа у непотребном плаћању намета у виду такси за некакву у закону непостојећу пререгистрацију оружја које већ легално поседују.

        У ЕУ сваки други грађанин има оружје, а у Србији легално оружје поседује свега 8% грађана са тенденцијом да се тај број још смањи. Србија је једина земља на свету у којој се плаћа порез на поседовање оружја, а сад се за нешто што не постоји у закону од грађана тражи да плаћају некакве додатне таксе до 100е по комаду оружја.

        Да ли је и ово разоружавање грађана Србије повезано са личним интересима људи у врху власти, који тргују оружјем или са неким другим интересима остаје да видимо, у сваком случају све што се дешава на штету је преко 900.000 грађана и њихове имовине.

        Покрет Метла 2020 захтева да надлежне институције, пре свега Скупштина и надлежно тужилаштво испитају ко стоји иза ове злоупотребе и пљачке обзиром да закон не познаје то што полиција у конкретном случају предузима према грађанима.

        (изјава Новице Антића, члана председништва Покрета Метла 2020)    

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари