Метла 2020: Комерцијалну никако не треба продавати

АКО СЛОВЕНЦИМА ОДГОВАРА ДА СЕ (ПРЕКО ЊЕНЕ КУПОВИНЕ) ШИРЕ – ЗАШТО БИ СЕ СРБИЈА СУЖАВАЛА?

         КОМЕРЦИЈАЛНУ банку не треба продавати. У последње три године банка је приказивала нето профит од око 60 милиона евра годишње.

        Претходно је, у 2015. и 2016 очистила билансе масовним отписима ненаплативих кредита - од преко 200 милиона евра.

        Биланси показују стабилни раст (мерен повећањем бруто кредита), иако нешто нижи од просека сектора (8% у односу на 11%, процена за 2019). Принос на активу и капитал је нешто већи од просека, док су каматне стопе незнатно мање од сектора. 

        Оперативни трошкови у односу на активу, упркос огромном броју филијала и (вероватно) нешто прекобројној радној снази, ипак су на нивоу просека српског банкарског система.

        Јавност шпекулише да је понуђена цена од 450 милиона ЕУР за 83%, што даје око 540 милиона за целу банку. Капитал банке тренутно износи око 640 милиона ЕУР, што значи да би се банка продала испод књиговодствене вредности, тј. по односу 0,84.

        Недавна анализа познате ревизорске куће је показала да је просечна цена код преузимања банака у региону централне и источне Европе током периода од 2013. до 2018. године износила око 1,3 до 1,4 пута књиговодствена вредност, с тим што су већи „играчи“ на тржишту обично добијали и одређену премију на величину, све зависно од тржишних услова, берзанске цене, макроекономских показатеља и низа других елемената.

        Дакле, резултати из последњих година, њено тржишно учешће, сличне трансакције из региона, све говори да би вредност Комерцијалне требало да се тражи у оквирима од око једне милијарде евра.

        Словеначки интереси су разумљиви: пошто су како-тако успели да консолидују NLB банку, логично је и да покушају да прошире њене операције у региону.

        Упита ли се неко: „зашто је нама логично да се сужавамо“?

        (саопштење Покрета Метла 2020)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари