Мерона ће у Апелационом већу у процесу против караџића заменити Португалац Иво Роса

У ХАШКИ ТРИБУНАЛ НАРАВНО НИЈЕ ПУШТЕН НИ ЈЕДАН СУДИЈА КОЈИ НИЈЕ `АМЕРИКАНАЦ`   

* Спор судија у Караџићевом предмету настао је пошто је Антонети на суђењу Ратку Младићу, на захтев одбране, из Апелационог већа „због утиска да су пристрасни” изузео водеће судије Мерона, Кармела Ађијуса и Лиу Даћуна

_________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКОГ судију Теодора Мерона у Апелационом већу у процесу против Радована Караџића замениће португалски судија Иво Роса, одлучио је међународни суд у Хагу.

         Том одлуком Апелационог већа суда завршен је правни спор судија Мерона и Жана-Клода Антонетија, другог судије по старешинству, о томе ко има право да именује новог судију.

         Апелационо веће дало је за право Мерону, који је председник судског Механизма, правног наследника Хашког трибунала.

         Спор је настао када се Мерон, после захтева Караџићеве одбране за његово изузеће због наводне пристрасности, сам повукао из Апелационог већа и на своје место именовао судију Росу, преноси Бета.

         Судија Антонети, као и Караџићева одбрана, сматрали су, међутим, да је на Антонетију да, после Мероновог повлачења из предмета, именује свог заменика.

         Апелационо веће је пресудило да, иако се повукао из процеса Караџићу, Мерон, као председник суда, задржава право да именује судије у Апелационо веће.

         Тиме је Апелационо веће практично учинило беспредметном одлуку којом је судија Антонети, истовремено, на захтев Караџићеве одбране, још једном изузео Мерона.

         И сам Антонети је, међутим, у тој, практично неважећој одлуци, за Мероновог наследника именовао судију Росу.

         Спор судија у Караџићевом предмету настао је пошто је Антонети на суђењу Ратку Младићу, на захтев одбране, из Апелационог већа „због утиска да су пристрасни” изузео водеће судије Мерона, Кармела Ађијуса и Лиу Даћуна.

         Антонети је усвојио аргумент одбране да тројица судија не могу бити непристрасна зато што су у ранијим предметима осудили официре потчињене Младићу за геноцид и друге злочине у Сребреници.

         Караџићева одбрана је искористила ту одлуку и, на основу правног стандарда који је успоставио Антонети, затражила да и из тог процеса буде дисквалификован судија Мерон.

         Мерон се, да не би одуговлачио поступак, затим сам повукао.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари