Караџић – као и Младић – тражи да из жалбеног поступка буде искључен Теодор Мерон

ЊЕГОВ АДВОКАТ ПИТЕР РОБИНСОН НАВЕО ЈЕ СЛИЧНУ АРГУМЕНТАЦИЈУ

         ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Механизма за међународне трибунале да искључи судију Теодора Мерона из жалбеног поступка због “пристрасности”, јавио је БИРН - Јустице Репорт.

         Караџићев адвокат Питер Робинсон је у поднеску навео да председник Механизма Теодор Мерон не би смео остати члан Жалбеног већа с обзиром на то да је у претходним поступцима у Хагу доносио одређене закључке у вези с Караџићем и злочинима почињеним у Сребреници, Сарајеву и општинама у БиХ.

         "Разумни посматрач који има све информације могао би прихватити да је судија Мерон пристрасан с обзиром да је само човек… Караџић, који је психијатар, познаје како наша подсвест утиче на наше одлуке упркос нашим најбољим намерама", наведено је у поднеску.

         Робинсон је навео и да Мерон треба бити искључен ради “самог Механизма - који настоји да се бори за промоцију истине и помирења”.

         "Многи у региону ће преиспитивати легитимитет пресуде ако судија Мерон остане у Већу"- закључује се у поднеску.

         Првостепеном пресудом Хашког трибунала, на коју су жалбе уложиле и одбрана и хашки тужиоци, Караџић је осуђен на 40 година затвора због злочина у Сребреници, прогона Бошњака и Хрвата широм БиХ, терорисања становништва Сарајева и узимања припадника УНПРОФОР-а за таоце.

Првостепено веће ослободило је Караџића оптужбе за злочине у још седам босанскохерцеговачких општина.

         Караџић је жалбом затражио да првостепена пресуда буде поништена због процедуралних грешака и погрешно утврђених чињеница те да му буде суђено поново.           
        
         Механизам за међународне трибунале је овог месеца прихватио захтев одбране Ратка Младића да се из жалбеног већа искључи троје судија, међу којима је и Мерон, због пристрасности и учешћа у доношењу других пресуда којима је прејудицира коначна пресуда у његовом поступку.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари