Први председник Јерменије Тер Петросјан позвао сународнике да се суздрже од грађанског рата

СА СЛИЧНИМ АПЕЛОМ СЕ ОГЛАСИЛИ МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ГЕНЕРАЛШТАБ

* Сви су изгледи да ће премијер Никол Пашињан пораз у рату за Карабах платити политичким каријером. Његову оставку сложно тражи 16 опозиционих партија

* Јеревански медији преносе и ове речи једног од оних који су упали у зграду владе и у њој много шта поломили:         „Пашињан је можда окончао спољни рат, али је покренуо рат у земљи. Нећемо му опростити. Осудио је Јерменију на многе године страдања и понижења. Дефинитивно му никада неће бити опроштен губитак Шушија. Овај народ га је довео на власт, исти ће га људи скинути. Бивши лидери нису били ништа бољи, али бар Турцима нису предали срце Јермена“

_________________________________________________________________

       ПРВИ председник независне Јерменије – Левон Тер Петросјан – позвао је сународнике и све политичке снаге у земљи да учине све што је потребно да се избегне грађански рат.

       Апеловао је да се сви спорови решавају „искључиво уставним средствима“. И упозорио:

       „Грађански рат био би највећи могући  поклон турско-азербејџанској алијанси, а био би погубан и за Арцах (Карабах), и за Јерменију и за све Јермене“.

Левон Тер Петросјан

       Заједничким саопштењем су се „свим Јерменима“ обратили и Министарство одбране и Генералштаб Оружаних снага Јерменије:

       „Позивамо вас да избегавате акције које могу да поткопају темеље државности и да заједно, извлачећи поуке из свих могућих грешака, стварамо неупоредиво јачу и ефикаснију војску, која ће бити достојна херојског народа“.

       У саопштењу се наглашава да је јерменска армија током борби у Карабаху чинила „све могуће и немогуће“:

       „Још једном смо доказали да имамо непобедиве војнике, официре и генерале који су без оклевања спремни да жртвују своје животе да би заштитили нашу свету Отаџбину. Али, било је време да зауставимо крвопролиће. Политички лидери Јерменије, Русије и Азербејџана постигли су споразум, са чијим сте садржај већ упознати. Рат још није завршен, непријатељства у Арцаху се настављају. Ипак, подржавамо и дужни смо да спроводимо одлуке војно-политичког руководства наше земље, које су донете на основу свеобухватне анализе ситуације“.

Народ у "народном парламенту"

       Са идентичне позиције је и председник Владе Јерменије, Никол Пашињан, рекао:

       „Ја сам одговоран за ову ситуацију и носићу ту одговорност и даље. Ово је за нас велики неуспех, велика катастрофа, велико оплакивање изгубљених живота, али верујем да Јерменија и Арцах морају да живе, да морају да ојачају, ојачају и преиспитају претходну перцепцију разних питања. Знам да су другачија решења једноставно била немогућа раније. Али, да документ сада није потписан, ситуација би била још гора. Јесмо пали, али нисмо склизнули у провалију. Рат смо зауставили на време, у супротном би наше стање било много горе. Лекције се морају научити. Ово може помоћи будућем развоју наше земље“.

       Да ли ће све што се и како се догодило помоћи Јерменији и Карабаху (Арцаху) – могу показати само године које долазе (мандат руских миротвораца у карабаху орочен је на пет година), али ће то, врло је могуће, ставити тачку на Пашињанову политичку каријеру.

Полиција у згради владе - хоће

ли спасавати Пашињана?

       Јерменски медији преносе и ове речи једног од учесника упада у зграду владе у Јеревану:

       „Пашињан је можда окончао спољни рат, али је покренуо рат у земљи. Нећемо му опростити. Осудио је Јерменију на многе године страдања и понижења. Дефинитивно му никада неће бити опроштен губитак Шушија. Овај народ га је довео на власт, исти ће га људи скинути. Бивши лидери нису били ништа бољи, али бар Турцима нису предали срце Јермена“.

       Против Пашињана је устало и 17 опозиционих партија које траже његову оставку и пад његове владе.

       Због „неспособности да се носе са спољним и унутрашњим изазовима“.

       Странка Просперитетна Јерменија најавила нацрт закона који ће „забранити ратификацију споразума Карабаху“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари