Кључа у Јеревану: Демонстранти заузели владу и претукли спикера парламента, хоће ли Пашињан сачувати главу?

И У СЛУЧАЈУ ЈЕРМЕНИЈЕ СЕ ПОКАЗАЛО ДА АМЕРИЧКИ ВАЗАЛИ НИСУ У СТАЊУ ДА ВОДЕ НАЦИОНАЛНЕ РАТОВЕ

* Председник Азербејџана, Илхам Алијев, објавио да је Јерменија „фактички капитулирала“ – његова армија ће задржати освојено, а руски миротворци ће се поставити између

* Масовни протести у Јеревани избили чим се сазнало шта је Никол Пашињан потписао. Влада и парламент заузети на јуриш. Било предлога да се на власт доведе начелник Генералштаба Оник Гаспарјан

___________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Азербејџана Илхам Алијев објавио је сународницима да је Јерменија у Карабаху – капитулирала.

       Поводом споразума о „прекиду непријатељастава“, који је синоћ потписао са јерменским премијером Николом Пашињаном, рекао је:

       „Завршили смо ратну фазу борбе за Карабах, сад почиње - политичака. То је за нас максимално повољно јер све ово значи да је Јерменија фактички  капитулирала“.

       Алијев је, поред осталог, имао у виду да споразум који је потписао са Пашињаном предвиђа да војске обе стране задржавају заузете позиције, а да ће се руски миротворци поставити између њих.

       С обзиром на то да су Азери заузели Шуши и већи број насеља унутар самог карабаха – то и јесте капитулација. Или бар полукапитулација и врло неповољна позиција за Јермене за вођење преговора.

       Овога су потпуно свесни у Јерменији, па је ноћас у Јеревану прокључао бес против Пашињана и његовог режима који се показао неспособним да води рат и народ.

       Више хиљада демонстраната прво је опколико зграду Владе, а убрзо потом је – буквално на јуриш – заузело.

       Демонстранти су развалили улазна врата и поразбијали прозоре на првом спрату владине зграде.

       У  кабинетима министара и њихових сарадника разбијани су намештај и компјутери.

       Демолирана је и сала у којој заседа влада.

       Неки од демонстраната су предлагали да се власт пренесе на Оника Гаспарјана, други су били да се одмах заузме и зграда парламента.    

       Трећи су били за „брзо блокирање“ јереванског аеродрома.

Генерал Оник Гаспарјан

       Док је то лицитирање трајало, део демонстраната је кренуо према Пашињановој премијерској резиденцији, а део према парламенту.

       Спикер парламента – Арарат Мирзојан – покушао је да га напусти у службеном аутомобилу са обезбеђењем. Међутим, били су заустављени – а Мирзојан претучен.

       Пашињан, кога су Американци довели на власт помоћу атипичне обојене револуције, огласио се тврдњом да друге могућности осим потписивања „прекида непријатељстава“ за Јермене – није било.

       Није, међутим, нимало сигурно да ће му то помоћи да спаси власт, а можда ни  - главу...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари