Јермени масовно беже из делова Карабаха које преузима Азербејџан – неки и спаљују своје куће

ИСТОРИЈА ИХ ЈЕ НАУЧИМА ДА ИМА „НЕМА ЖИВОТА ПОД ТУРЦИМА“

* Прво је масовни егзодус почео из регије Карвачар. Јермени – попут Срба из Крајине – носе са собом све што могу понети, односно – у нешто утоварити и одвести. Неки своје куће не спаљују, али се од њих на дирљив начин опраштају

* У древном јерменском манастиру Дадиванк, чији се први помен датира у 9. веку, обављени су последњи обреди крштења. Тај манастир је саграђен над гробом Светог Дадија, Јермена који је умро у 1. веку, а проповедао је хришћанство на западу Јерменије и био ученик апостола Тадеја, једног од Христових ученика

___________________________________________________________

       ЈЕРМЕНИ беже из делова Карабаха које је заузела азербејџанска армија.

       Очекивано беже јер је Јермене историја научила да им „нема живота под Турцима“. А Баку ће – по `папиру` који је председник владе Јерменије Никол Пашињан потписао – преузети власт над том територијом током наредне две недеље.

       Прво је масовни егзодус почео из регије Карвачар.

       Јермени – попут Срба из Крајине – носе са собом све што могу понети, односно – у нешто утоварити и одвести. Неки све остало, заједно са својим кућама – спаљују.

       Неки то не чине, али се од својих кућа на дирљив начин опраштају.

       Неки и ископавају посмртне остатке својих рођака јер знају да ће њихова гроба бити скрнављена. Као што се догађало  у градовима Азербејџана из којих су Јермени били протерани.

       Као што до данас чине Шиптари са српским гробљима на КиМ.

       У древном јерменском манастиру Дадиванк, чији се први помен датира у 9. веку, обављени су последњи обреди крштења.      

       Према легенди, тај манастир је саграђен над гробом Светог Дадија, Јермена који је умро у 1. веку, а  проповедао је хришћанство на западу Јерменије и био ученик апостола Тадеја, једног од Христових ученика.

       И регија Агдам треба да пређе под власт Азербејџан, ал до 1. децембра – и регија Лачин.

       Северним коридором који спаја Јерменију и Карабах – целог дана 14. новембра кретале су се километарске колоне оних који беже.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари