Штајнмајер Немцима: Не стидимо се да признамо да је Вермахт напао СССР 1941.

ПРЕДСЕДНИК НЕМАЧКЕ ГОВОРИО У БУНДЕСТАГУ ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНОГ ДАНА ЖАЛОСТИ

* Навео да је Вермахт прошао кроз Пољску, балтичке земље, Белорусију, Украјину и Русију и стигао чак у дубину Кавказа, а географски та места Немцима не значе ништа. Још је додао: „Исто важи и за многа места немачких злочина у бившој Југославији и Грчкој које су такође нападнуте пре 80 година“

____________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Немачке Франк-Валтер Штајнмајер подсетио је сународнике на напад  Вермахта на СССР 1941. године и позвао Немце „да се не стиде сећања на ту историјску чињеницу“.

       Ово је изјавио наступивши у Бундестагу поводом Националног дана жалости, који се у Немачкој обележава као дан сећања на жртве рата и државног насиља.

       Према Штајнмајеровим речима, Национални дан жалости је дан сећања и жаљења за жртвама насиља широм света.

       Навео је да је Вермахт прошао кроз Пољску, балтичке земље, Белорусију, Украјину и Русију и стигао чак у дубину Кавказа, а географски та места Немцима не значе ништа.

       Још је додао: „Исто важи и за многа места немачких злочина у бившој Југославији и Грчкој које су такође нападнуте пре 80 година. Већина нас не познаје ни та места. Не повезујемо никакве догађаје са њима, а још више их не повезујемо са сопственом, немачком историјом“.

       Додао је: „Немци не памте ни места као што су белоруско насеље Хатињ које је у пролеће 1943. године сравњено са земљом, а ни мали град Мизоч у западној Украјини пред којим је читаво јеврејско становништво стрељано у једном дану октобра 1942. године“.

       Нагласио је да искуство два светска рата, кривица и стид чине однос између немачког  друштва и немачке војске данас:

       „Морамо превазићи ћутање многих сегмената друштва поводом наше војске. То је наша данашња мисија“.

 


Слични садржаји

Коментари