Софија би да докаже недоказиво: Да Бугарску није ослободила Црвена армија

АМБАСАДА РФ ПРИРЕДИЛА ИЗЛОЖБУ О `ОСЛОБАЂАЊУ`, А РЕЖИМ БОРИСОВА ГА ОСПОРИО

* Министарство спољних послова Бугарске поводом изложбе саопштило: „Штитови совјетске армије народима Централне и Источне Европе донели су полувековне репресије, гушење грађанске свести, деформисани економски развој и одвојеност од динамике развојних процеса у европским земљама“

* Руски сенатор Олег Морозов оценио да се Бугарска „уклопила у велику кампању коју колективни Запад води против Русије“. Морозов посебно указује: „Циљ им је да СССР прогласе једнако одговорним са Немачком и за почетак Другог светског рата и за жртве. Веома је жалосно што се у том хору нашла и Бугарска“

___________________________________________________________________

        ЗВАНИЧНА Софија се труди да порекне историјску чињеницу да је Бугарску у Другом светском рату ослободила совјетска армија.

        Министарство спољних послова Бугарске одреаговало је на отварање изложбе у амбасади Руске Федерације посвећену 75-годишњици ослобађања народа Источне европе од нацизма.

        Официјелно  је саопштило: „Саветујемо руској амбасади да се ослободи проблематичне историјске тезе о ослобађању“.

        Исто саопштење је садржавало и тврдњу да су „штитови совјетске армије народима Централне и Источне Европе донели полувековне репресије, гушење грађанске свести, деформисани економски развој и „одвојеност од динамике развојних процеса у европским земљама“.

        Бугарско министарство је навело и да „проблематична теза о ослобађању иде наруку неким политичким снагама у Бугарској“.

        Амбасада Русије у Софији  је суздржано објавила да је обесхрабрена таквом оценом улоге СССР у Другом светском рату.

        У Москви, међутим, нису превише изненађени јер је на челу бугарске дипломатије Екатерина Захаријева припадника пробриселске партије ГЕРБ, чији се лидер (и премијер) `истакао` и тиме што је Русију назвао „озбиљном спољнополитичком претњом“.

        Додуше, потом се за те речи извинио Владимиру Путину и захвалио му се што Москва Бугарској такве ствари „не злопамти“.

        Још је додао: „Старији увек опрашта“.

        Путин је на то полушаљиво додао: „Старијег увек подстичу да плати“.

        Нови бугарски ударац „испод стола“ дошао је у тренуцима када Москва Софији даје нову шансу да придигне националну економију.

        Гарнитура Бојка Борисова, упркос томе, не престаје да „лови антируску конјунктуру“. А сви који су у њу укључени добили су задатак да СССР  и његову наследницу Русију лише заслуга за победу над нацизмом.

        Руски сенатор Олег Морозов оценио је да се Бугарска „уклопила у велику кампању коју колективни Запад води против Русије“.

        Морозов посебно указује: „Циљ им је да СССР прогласе једнако одговорним са Немачком и за почетак Другог светског рата и за жртве. Веома је жалосно што се у том хору нашла и Бугарска“.

        Бугарска је у Другом светском рату била Хитлеров савезник, али је је била и једини његов савезник који није објавио рат СССР. И једини који није ратовао против Совјетског Савеза.

 


Слични садржаји

Коментари