Пентагон опет прекраја и американзује историју Другог светског рата

ПОВОДОМ 75. ГОДИШЊИЦЕ ПОБЕДЕ НАСТУПИО СА `НАШМИНКАНОМ` ПРЕЗЕНТАЦИЈОМ И КВИЗОМ

* Мултимедијалну презентацију прати и овај текст: „Други светски рат је почео 1939. године, када су Немачка и Совјетски Савез напали Пољску“

* Још се наглашава: „Западну Европу су ослободиле савезничке снаге и она је постала просперитетна демократија, а ослобођене земље на истоку ће деценијама бити окупиране од совјетских трупа“

____________________________________________________________________________

        ПЕНТАГОН је уочи 75. годишњице победе над нацистичком Немачком објавио квиз и своју презентацију о Другом светском рату.

        Сједињене Државе и њихови савезници традиционално ту победу прослављају 8. маја. На тај дан одржавају свечаности, мада тај дан у САД није празник, за разлику од 11. новембра Дана ветерана када Американци одају пошту свим својима палим у ратовима у којима су Американци учествовали.

        Нова мултимедијална презентација носи наслов „Дан победе у Европи: време за прославе и размишљања“. Уз објашњење да су се 8. маја 1945-те „немачке оружане снаге безусловно предале савезницима, укључујући САД“.

        Затим следи фотографија барељефа "Сусрет на Елби" са Споменика Другом светском рату у Вашингтону.

        Сам барељеф приказује састанак совјетских и америчких војника у априлу 1945. године. Међутим, у тексту који прати барељеф, нема ни сусрета на Елби ни СССР. Цео је посвећен улози САД  у Другом светском рату, почев од искрцавања у Нормандији.

         „Рат је беснео скоро пет година, када су се 6. јуна 1944. америчке трупе и савезници искрцали на обали француске Нормандије. Инвазија је означила почетак краја за Адолфа Хитлера и нацистичку Немачку. За мање од годину дана, Немачка ће се предати, а Хитлер бити мртав“.

        Овоме су придодати дијапозитив и текст у којем се наводи да је капитулацију немачких трупа 7. маја у Француској потписао генерал-пуковник Алфред Јодл. Па додаје да је 8. маја - „на инсистирање совјетског премијера Јосифа Стаљина“ – уприличена  још једна церемонија потписивања капитулације у којој је учествовао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

        У истом тексту се још наглашава: „Други светски рат је почео 1939. године, када су Немачка и Совјетски Савез напали Пољску. Међу мртвима је било око 6 милиона Јевреја које је убила нацистичка Немачка. Око 250 хиљада америчких војника такође је убијено у европском театру ратних операција “.

        О СССР се каже само да су "9. маја Совјети прославили свој" Дан победе ". У овом контексту:  

        „Западну Европу су ослободиле савезничке снаге и она је постала просперитетна демократија, а ослобођене земље на истоку ће деценијама бити окупиране од совјетских трупа“.

        Пентагон је објавио и квиз „Дан победе у Европи. Колико знате о Другом светском рату?"

        Прво питање је: ко је у Лондону најавио победу над Немачком? Понуђена су имена четворице  британских премијера: Винстона Черчила, Клемента Атлија, Маргарет Тсчерер и Тонија Блера.

        Друго је питање је: који је председник Сједињених Држава прославио рођендан 8. маја 1945. године?  Овде није дата могућност бирања из више имена, а тачан одговор је - Хари Труман.

        Следеће питање је: „Колико је америчких војника учествовало у Другом светском рату?" Тачан одговор је - 16 милиона, укључујући два милиона у Европи.   

        Русија је не једном критиковала Сједињене Државе због покушаја да напишу своју историју Другог светског рата и да је прекроје у свом интересу.

 


Слични садржаји

Коментари