Немачки историчар: Лаж је да је Хитлер напао СССР да би предухитрио Стаљинов напад на Немачку

СВЕН КЕЛЕРХОФ: НИ ВРХ НАЦИСТИЧКЕ НЕМАЧКЕ НИ ВЕРМАХТ НИСУ СЕ ПЛАШИЛИ НАПАДА СССР

* „Операција Барбароса била је освајачки рат Немачке чији је циљ био уништење Совјетског Савеза. То је неспорна чињеница... Министар пропаганде Рајха, Јозеф Гебелс, написао је у свом дневнику ујутро 16. јуна: `Што се тиче бројности трупа и материјалне подршке, совјетске трупе се не могу поредити с нама. Има да их прегазимо. Бољшевизам ће се срушити попут куле од карата. Очекује нас победнички поход, какав се никада у историји није догодио“

___________________________________________________________

       УТИЦАЈНИ немачки лист Die Welt објавио је текст у којем је историчар Свен Келерхоф побио на Западу све раширенију верзију почетка Другог светског рата са централном тврдњом да је Трећи рајх 1941. године извршио превентивни напад на СССР.

       Та верзија садржи и једнако подмуклу поруку да је прави изазивач Другог светског рата Совјетски Савез на челу са Стаљином.

       Келерхоф је, међутим, више него јасан и категоричан:

       „Операција Барбаросса била је освајачки рат Немачке чији је циљ био уништење Совјетског Савеза. То је неспорна чињеница. Стога манипулатори прибегавају другом средству и тврде да је Вермахт у последњем тренутку једноставно предухитрио напад Црвене армије“.

       Упозорио је да „такви људи користе тезе Гебелсове пропаганде“:

Свен Келерхоф

       „У јуну 1941. године у нацистичкој Немачкој су се ширили лажни извештаји да су совјетске трупе сконцентрисане у близини граница, да се Москва припремала за инвазију. Црвена армија је заиста концентрисала значајне снаге на западним границама СССР, али уопште није била у позицији да започне офанзивне операције. За то је морала напред истурити моторизоване формације, а тога није било, чак је и распоред њених војних гарнизона био одбрамени“.

       Келерхоф је посебно указао да јенемачко руководство било уверено у супериорност војне моћи Трећег рајха:

       „Министар пропаганде Рајха, Јозеф Гебелс, написао је у свом дневнику ујутро 16. јуна: `Што се тиче бројности трупа и материјалне подршке, совјетске трупе се не могу поредити с нама. Пробој се може направити на неколико места. < ...> Има да их прегазимо. <...> Бољшевизам ће се срушити попут куле од карата. Очекује нас победнички поход, какав се никада у историји није догодио“.

       Келерхоф из наведеног извлачи закључак:

       „Руководство нацистичке Немачке, а ни команда Вермахта, нису се плашили изненадног напада Совјетског Савеза који би требало предупредити!“

 


Слични садржаји

Коментари