Милановић туђмановски пере НДХ: Срби су завршавали у Јасеновцу јер су пружали отпор

ТВРДИ И ДА СЕ У ХРВАТСКОЈ ГЕНОЦИД, АЛИ ПРВО ПРЕМА ЈЕВРЕЈИМА ПА ТЕК ПОТОМ НАД СРБИМА

* Зоран МИЛАНОВИЋ у свом и Туђмановом стилу: „Срби су пружали отпор и то, по мени, са закашњењем. Требало је да раније почну. Били су непријатељи, а зна се како се у рату поступа с непријатељима. Не убијају се у логору. Јевреји су били неутрални грађани и вјероватно никад не би изабрали оружје, али ови су их почели убијати од првог дана да се додворе неком тадашњем, нећу рећи Бриселу, него Берлину, потпуно сулудо и на штету хрватске нације и народа које сада и ја представљам

* Са додатком: „Трећи и најстрашнији примјер су Роми, како су их тада 'лијепо' звали Цигани, а који уопште нису знали да је избио рат и били су пријетња не знам коме, ваљда Хитлеровим санитарним инспекторима, на што су се навукли хрватски нацисти

* Историчар Милан РАДАНОВИЋ: Жалосно је што личност на највишој функцији репродукује ревизионистички стереотип о кажњавању Срба интернацијом у Јасеновац због њиховог отпора држави. То после Фрање Туђмана у јавности, није чинио нико од председника Хрватске

* Предочио је Милановићу: Први српски заточеници логора Јасеновац били српски мушкарци који су преживели логоре у тзв. Госпићкој групи логора да би потом били депортовани у Јасеновац. Већина је ухапшена недељама пре отпочињања било каквог отпора против усташке НДХ. Прве српске заједнице које су колективно интерниране у логор Јасеновац биле су српске заједнице из насеља у јасеновачкој општини, интерниране су априла и маја 1942. и нико од њих није учествовао у устанку против усташке НДХ

______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Хрватске Зоран Милановић изјавио је да се у логору Јасеновац у Другом светском рату догодио геноцид, али, пре свега, према Јеврејима, а касније према Србима искључиво из Поткозарја, као и да су Срби третирани као непријатељи јер су "пружали отпор".

       Милановић је, након одавања почасти убијенима у Јасеновцу, рекао како су "Срби пружали отпор због чега су били третирани као непријатељи, а они се не убијају у логору, док су Јевреји били неутрални и не би узели оружје у руке да их нису почели убијати", пише портал "Новости", чији је издавач Српско народно вијеће.

       Хрватски председник је додао да су "расни закони донесени, пре свега, због Јевреја", а да се онда долази до Срба који су ту "најмасовније убијани, али су циклус и драматика убистава били другачији", док су, како је оценио, "друго били Срби из Загреба који су покупљени".

       "Неки су остали радити и били угледни доктори попут Јулија Будисављевића, а неки су били виктимизирани. Трећи и најстрашнији примјер су Роми, како су их тада 'лијепо' звали Цигани, а који уопште нису знали да је избио рат и били су пријетња не знам коме, ваљда Хитлеровим санитарним инспекторима, на што су се навукли хрватски нацисти", рекао је Милановић.

       Према његовим речима, "то је можда најгори примјер поступања према људском бићу које је потпуно невино, јер Срби су пружали отпор".

Милан Радановић

       "Срби су пружали отпор и то, по мени, са закашњењем. Требало је да раније почну. Били су непријатељи, а зна се како се у рату поступа с непријатељима. Не убијају се у логору. Јевреји су били неутрални грађани и вјероватно никад не би изабрали оружје, али ови су их почели убијати од првог дана да се додворе неком тадашњем, нећу рећи Бриселу, него Берлину, потпуно сулудо и на штету хрватске нације и народа које сада и ја представљам", рекао је Милановић.

       Историчар који се годинама бави темом Јасеновца Милан Радановић сматра жалосним што личност на највишој функцији репродукује ревизионистички стереотип о кажњавању Срба интернацијом у Јасеновац због њиховог отпора држави, те да то после Фрање Туђмана у јавности, није чинио нико од особа које су обављале дужност председника.

       "Значи ли то да они који су убијени јер су пружали отпор, без обзира да ли су били Срби, Хрвати итд, нису били невини, односно да су нешто скривили? Уместо да се ту зауставио, председник је непромишљено наставио", навео је Радановић.

       Он је оценио и да је веома важно то што је Милановић нагласио да је Јасеновац место геноцида, јер ту чињеницу избегавају констатовати поједини државни представници, али је већ у другој реченици запао у контрадикцију тврдећи да је "пре свега" био место геноцида над Јеврејима.

       "Потпуно је излишно правити дистинкцију међу жртвама геноцида у Јасеновцу јер сви они, без обзира да ли су били јеврејског, ромског или српског етничког порекла - убијени су прије свега због свог етничког порекла. Осим тога, геноцид над Србима у НДХ није спровођен само у логорима нити само у једном логору...", истакао је Радановић.

       Радановић је подсетио да су први српски заточеници логора Јасеновац били српски мушкарци који су преживели логоре у тзв. Госпићкој групи логора да би потом били депортовани у Јасеновац. Он је навео да је већина ухапшена недељама пре отпочињања било каквог отпора против усташке НДХ.

       Радановић је навео и да су прве српске заједнице које су колективно интерниране у логор Јасеновац биле српске заједнице из насеља у јасеновачкој општини, интернирани априла и маја 1942. и нико од њих није учествовао у устанку против усташке НДХ.

       "Сви они су интернирани првенствено због њихове етничке припадности. Да је то тако говори и чињеница да усташе нису вршили колективну интернацију свих мјештана неког хрватског села из кога је одређен број мештана отишао у партизане, али јесу то чинили са становницима српских села. Уосталом, нема ничег спорног у пружању отпора једном расистичком и фашистичком режиму који спроводи геноцид", истакао је Радановић.

       У злогласном логору Јасеновац је током Другог светског рата страдало 700.000 жртава усташког злочина. Међу њима, живот је изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало и 20.000 деце.

 


Слични садржаји

Коментари