Клинтон 1999. рекао Јељцину да би највише волео да „хулиган Милошевић“ није Србин

„КЛИНТОНОВА ПРЕДСЕДНИЧКА БИБЛИОТЕКА“ ОБЈАВИЛА НОВИХ 56 ДОКУМЕНАТА

* Након успешног завршетка мисије Виктора Черномирдина, Борис Јељцин је са топлином рекао Билу Клинтону: „Дође ми да Вас загрлим и пољубим јер се искрено радујем што у овако сложеној ситуацији наше пријатељство није страдало“

* У септембру 1999-те је Јељцин телефонски обавестио Клинтона да је изабрао Владимира Путина за свог наследника. Притом је навео: „Сазнао сам да је то поуздан човек који је добро упућен у различите ствари. Темељан је,  силан и комуникативан. Уверен сам да ћете и ви у њему имати висококвалификованог партнера“

* Јељцин и Клинтон су се у новембру 1999-те срели у Цариграду. Тада му је о Путину још рекао: „Он ће бити наследник Бориса Јељцина. Он је демократа, а познаје Запад. Он је изнутра тврд и ја ћу учинити све што могу да он победи, регуларно наравно. Радићете заједно. Он ће наставити Јељцинову линију на плану демократије и економије и проширити контакте Русије. Он има довољно и мозга и енергије да успе“

_______________________________________________________________________

         ДОКУМЕНТИ који испливавају некад раскринкавају актере историјских догађаја, а нека само комплетирају оно што се о њима зна(ло).

         „Клинтонова председничка библиотека“ је управо објавила 56 докумената међу којима су извештаји о сусретима Била Клинтона са руским председником Борисом Јељцином и о неким од њихових телефонских разговора.

         Један од извештаја открива, на пример, да је Клинтон – два дана након што је Јељцин тенковима разарао властити парламент – телефонирао руском колеги – да га подржи и да му пренесе своју оцену да у Русији „више не постоје препреке за одржавање демократских избора“.

         Други документ сведочи  да је јељин 1996-те од „пријатеља Била“ тражио „хитни кредит од 2,5 милијарде долара  ради вођења изборне кампање“ (Клинтон му је обећао да ће `порадити код ММФ и нреких пријатеља`).

         У априлу исте године се Јељцин жалио клинтону да амерички медији подржавају руске комунисте, а да они желе да Русији врате Крим. Чак и Аљаску.

         У телефонском разговору до којег је дошло у време агресије на Југославију 1999-те, Клинтон је рекао Јељцину и да „хулиган Милошевић“ не треба да смета њиховим односима:

         „Жао ми је што је он Србин. Волео бих да је Ирац или неко такав. А није“.

         Ондашњи председник Русије је Американцу на то узвратио страховањем да ће бомбардовање Срба међу Русима „створити лош однос према Западу“.

         За себе је рекао да је много учинио за побољшавање односа руских политичара према Западу и САД“, па додао:

         „А сада је све то изгубљено“.

         Међутим, након успешног завршетка мисије Виктора Черномирдина, Јељцин је са топлином рекао Клинтону:

         „Дође ми да Вас загрлим и пољубим јер се искрено радујем што у овако сложеној ситуацији наше пријатељство није страдало“.

         Упркос томе, чим су руски војни након неколико дана заузели приштински аеродром, клинтон је променио тон и почео јељцину да прети отказивањем самита G-8.

         У септембру 1999-те је Јељцин телефонски обавестио Клинтона о избору свог наследника.

         Рекао му је да дуго није могао да се определи, све док није нашао Валадимира Путина. Притом је навео:

         „Сазнао сам да је то поуздан човек који је добро упућен у различите ствари које су његовој компетенцији. Истовремено је и темељан, и силан, и комуникативан. Лако успоставља добре односе  и контакт са људима који су му партнери. Уверен сам да ћете и ви у њему имати висококвалификованог партнера. Убеђен сам да ће он као кандидат 2000. добити подршку“.

         Јељцин и Клинтон су се у новембру 1999-те срели у Цариграду. Амерички председник је желео да од Јељцина чује ко ће победити на председничким изборима у Русији (2000-те). А он му је узвратио речима:

         „Путин, наравно. Он ће бити наследник Бориса Јељцина. Он је демократа, а познаје Запад. Он јесте тврд и има кичму. Он је изнутра тврд и ја ћу учинити све што могу да он победи, регуларно наравно. Он ће и победити. Радићете заједно. Он ће наставити Јељцинову линију на плану демократије и економије и проширити контакте Русије. Он има довољно и мозга и енергије да успе“.

 

 


Слични садржаји

Коментари