Гидеон Грајф: НДХ је почела да истребљује Србе пола године пре него Хитлер Јевреје

НАГЛАСИО ДА СУ УСТАШЕ СВОЈЕ „КОНАЧНО РЈЕШЕЊЕ“ ПОЧЕЛЕ ПОКОЉЕМ У СЕЛУ ГУДОВАЦ КОД БЈЕЛОВАРА

Гидеон Грајф (Фото Танјуг: Димитрије Голл)

* Уочи 106 година од турског геноцида над Јерменима у САД 23. и 24. априла ексклузивно приказан документарни филм "Заборављени геноциди - грех тишине", у којем се повлаче паралеле између геноцида над Јерменима и геноцида над Србима

____________________________________________________

       ЕКСПЕРТ за Аушвиц Гидеон Грајф рекао је на предавању о сличностима и разликама Аушвица и Јасеновца да је "усташко коначно решење" почело шест месеци пре "нацистичког коначног решења", 28. априла 1941. године масакром у Гудовцу код Бјеловара.

       Грајф, који је и судски вештак Државе Израел који је помогао Мосаду у лоцирању Јосефа Менгелеа, говорио је на виртуелној конференцији Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст одржаној у Лондону на енглеском језику, о геноциду над Србима, Јерејима и Ромима који је извршила Независна Држава Хрватска /НДХ/ током Другог светског рата, саопштено је из Фондације.

       Гледаоцима конференције обратио се и шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, који је говорио о активностима које Српска предузима у вези са културом сећања, а посебно са Декларацијом међународне комисије коју је Народна скупштина Српске усвојила 2016. године о геноциду над Србима у НДХ.

       Највише пажње је привукло његово лично искуство из 2001. године када је Делегација Републике Српске, у којој је био члан и Кесић, на састанку са Холокауст Музејом Вашингтона молила Музеј да не прослеђују јасеновачку архиву Хрватској у којој су се налазиле и личне ствари српских логораша.

       Кесић је објаснио да је ову архиву током одбрамбено-отаџбинског рата српска војска спасила од потпуног уништења и годинама је чувана на различитим локацијама.

       Музеј Холокауста је био обавезан Међународним законом да ту архиву врати Хрватској, а делегацију из Српске, као и све слушаоце Кесићевог излагања је, како се наводи у саопштењу организатора конференције, шокирала изјава менаџмента Музеја Холокауста у којој су српским представницима рекли: "Проблем са вама Србима је тај што сте опседнути историјом".

       Директор Фондације Драгана Томашевић учеснике је упознала са страдањем своје породице и говорила о покољу у селима Шарговац, Дракулић, Мотике, Рудник "Раковац" и основној школи у Шарговцу, који је уједно и био најмасовнији једнодневни злочин на територији НДХ ван концентрационих логора, где је на кућном прагу, без иједног испаљеног метка живот изгубило 2.370 стараца и жена, а међу њима 551 дијете.

       Објашњена је и улога римокатоличког покрета Крижара, коју је на покољ ових села предводио фратар Филиповић Мајсторовић заједно са 12 усташа Павелићеве Друге тјелесне бојне.

       У саопштењу Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст истиче се да је на виртуелној конференцији, организованој на Дан пробоја јасеновачких логораша 22. априла, највише пажње привукла актуелна резолуција преживелих логораша коју су, по угледу на Декларацију усвојену у Републици Српској, поднијели Скупштини Србије на разматрање.

       Из Фондације напомињу да је Гојко Рончевић, преживело дете из Јастребарског и покретач ове резолуције, уз координацију Фондације, из дијаспоре добио подршку више од 100 удружења, приватних лица, те познатих личности, а према грубим проценама до сада је ову резолуцију подржало око 800.000 особа из целог света.

       Из Фондације напомињу да је уочи 106 година од турског геноцида над Јерменима у САД 23. и 24. априла ексклузивно приказан документарни филм "Заборављени геноциди - грех тишине", у којем се повлаче паралеле између геноцида над Јерменима и геноцида над Србима.

       У саопштењу се напомиње да је велику пажњу на социјалним мрежама 22. априла изазвао британски новинар Грејам Вилијам Филипс, са кратким видеом о Јасеновцу и страдању више од 500.000 Срба, који је урадио у сарадњи са Фондацијом.

       (Срна)

        


Слични садржаји

Коментари