Ево како је Жуков обавестио Стаљина да су Хитлер и Гебелс извршили самоубиство

ПРВО СУ ТЕЛА ИДЕНТИФИКОВАЛИ ГЕБЕЛСОВ КУВАР И ШЕФ ГАРАЖЕ, ПА ПЕТОРИЦА ЗАРОБЉЕНИХ ГЕНЕРАЛА

* У извештају се наводи да нико није могао (или хтео) да покаже где је Хитлер сахрањен

________________________________________________________________

        РУСКО војно-историјско друштво (РВИО) објавило је извештај маршала Георгија Жукова совјетском лидеру Јосипу Стаљину о самоубиству Адолфа Хитлера и Јозефа Гебелса.

        Извештај је написан 3. маја 1945., а наводи податке контраобавештајне службе „Смерш“ добијене од двојице ратних заробљеника – Гебелсовог личног кувара Вилхелма Лангеа и шефа гараже Шнајдера.

        Обојица су посведочила да је Хитлер извршио самоубиство 30. априла, а Гебелс и његова супруга 1. маја. У подземном склоништу у близини Рајхстага.

        Али, тврдили су да нису у стању да покажу  место сахране Фирера.

        Жуков је Стаљину реферисао:

        „Приликом спуштања у Гебелсов подземни ниво - на улазу у његову канцеларију - открили смо спаљене лешеве мушкарца и жене, у којима су Ланге и Шнајдер одмах идентификовали Гебелса и његову жену“.

        Навео је да нису нађена никаква документа поред лешева, али да су шефа немачке пропаганде идентификовали и запослени у његовом министарству.

        Жуков је такође навео да су ујутро 3. маја – ради провере податка - тела била показана петорици заробљених генерала и да је потом извршена темељна истрага и анализа тела.

        Маршал је у извештају посебно нагласио: „Истовремено смо предузели мере да се пронађе последње Хитлерово пребивалиште и да се изврши детаљно проуче све информације о његовом самоубиству“.

        Црвена армија је Берлин заузела за само 17 дана.

        Своју Берлинску операцију започела је 20. априла 1945-те - на Хитлеров 56-ти рођендан.


Слични садржаји

Коментари