Додик: Сарајевском „мисом за Блајбург“ неко покушава да рехабилитује усташки покрет

„ТА МИСА НАЈАВЉЕНА ЗА 16. МАЈ НЕ МОЖЕ ОСТАТИ САМО УНУТРАШЊЕ ПИТАЊЕ РИМОКАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ“

Кардинал Врхбосански Винко Пуљић

* Српски члан Председништва БиХ Милорад ДОДИК: Таквој миси није место посебно у Сарајеву, из кога су усташе у Другом светском рату у смрт послале пуне возове Срба. Срби се од усташког зла ни до данас нису биолошки опоравили

* Председавајући Председништва БиХ Шефик ЏАФЕРОВИЋ: „Очигледно је да се Блајбург првенствено користи за покушај рехабилитације усташке идеологије у данима када цела Европа обележава победу над фашизмом. Не видим никакву везу Сарајева са Блајбургом. Ако у контексту Другог светског рата за некога у Сарајеву треба молити, онда су то хиљаде недужних жртава Макса Лубурића и усташког режима"

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да миса за жртве Блајбурга, најављена за 16. мај у Сарајеву, не може остати само унутрашње питање Римокатоличке цркве, јер је и сама најава догађаја изазвала велико узнемирење јавности.

        "Без жеље да иједној цркви или верској заједници споримо право на служење, морам да кажем да смо и самом најавом такве мисе дубоко узнемирени.

        Најава мисе за жртве Блајбурга 'на сва звона' сугерише сумњу да неко преко верског обреда покушава да рехабилитује усташки покрет од чијег зла се српски народ ни након 75 година биолошки није опоравио", истакао је Додик.

        Српски члан Председништва БиХ сматра да до те мисе не би требало доћи, посебно не у Сарајеву, из кога су усташе у Другом светском рату у смрт послале пуне возове Срба.

        Шефик Џаферовић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине, као и Жељко Кошић, члан Председништва БиХ, осудили су одржавање мисе за Блајбург, наводећи да се томе противе. Од кардинала Винка Пуљића, Џаферовић је затражио да преиспита одлуку о одржавању мисе.

        „Очигледно је да се Блајбург првенствено користи за покушај рехабилитације усташке идеологије у данима када цела Европа обележава победу над фашизмом. Не видим никакву везу Сарајева са Блајбургом. Ако у контексту Другог светског рата за некога у Сарајеву треба молити, онда су то хиљаде недужних жртава Макса Лубурића и усташког режима", рекао је Џаферовић у изјави Фени, званичној новинској агенцији Федерације БиХ.

        „Дајем себи за право да узоритом кардиналу Пуљићу саветујем, када је већ одлучио да у Сарајеву служи мису за убијене у Блajбургу, међу којима је био велики број ратних злочинаца, да се помоли и за душе невино убијених жртава тих истих злочинаца'', поручио је и Жељко Комшић, наводи се у саопштењу из његовог кабинета.

 


Слични садржаји

Коментари